Најновије

Морски пуж крије лек против рака?

Аустралијски научници су открили да би токсини у отрову морског пужа "Conus episcopatus" могли да помогну у развоју нових лекова против рака.
Морски пуж (Фото: Википедија)

Морски пуж (Фото: Википедија)

Овај морски предатор се служи отровом, једним од најјачих на свету, како би паралисао свој плен. Захваљујући новој методи анализе, заснованој на биохемији и биоинформатици, истраживачи са Универзитета у Квинсленду су успели да идентификују шест нових протеина који садрже пептиде запањујућег дејства, од којих се неки већ користе у производњи лекова, наводи се у студији, објављеној у Аналима америчке академије наука. "Надамо се да ће ове недавно откривене структуре довести до производње нових лекова за ублажавање болова као и за лечење рака и других болести", рекао је коаутор студије проф. Пол Алвуд. Пре годину дана, на годишњој конференцији Америчког друштва хемичара, аустралијски научници су представили студију о једном другом морском пужу, "Conidae", који живи у Тихом океану и поседује протеине чије је анагелзичко дејство 100 пута јаче од морфијума. "Отров морских пужева су комплексни коктели неколико хемијских састојака, а већина тих токсина је била досад запостављена", истакао је Алвуд. У свету постоји најмање 700 познатих врста морских пужева.
Прочитајте још: ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: Сирће уклања боре, акне и пеге!Због ових разлога би требало да престанете да једете бели хлеб
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА