Најновије

НАТО стрепи од јачања везе Грчке и Русије

"Северноатлански војно-политички савез НАТО много више од Брисела страхује да Грчка не напусти Еврозону и да њене везе са ЕУ не ослабе, а разлог је могуће економско и стратешко зближавање Атине и Москве" тврди амерички часопис "Политико".
Ципрас и Путин (Фото: kremlin.ru)

Ципрас и Путин (Фото: kremlin.ru)

Русија би имала користи од изласка Грчке из Еврозоне, али то је само један од разлога због којих се НАТО боји оваквог развоја ситуације. Владимир Путин жели да ослаби европски фронт због санкција против Русије, а разочарана Грчка даће му идеалну прилику да "продре" кроз растуће политичке пукотине које су инициране разговорима о изласку Атине из Еврозоне. Русија је већ раније започела зближавање са Грчком покретањем заједничких енергетских пројеката, мада, према ставу Запада, билатерални споразуми оваквог типа представљају кршење "трансатлантске солидарности". Амерички часопис процењује да би дубље економске везе Русије и Грчке могле озбиљно да угрозе покушаје Запада да делује уједињено против Москве. Грчка би могла да науди савезу НАТО тако што би стопирала неке одлуке као чланица Алијансе, јер је при одлучивању неопходна сагласност свих партнера. Криза у Грчкој срушила је веру трансатлантске заједнице у властиту снагу, а то може довести до најтежих последица по НАТО.
Прочитајте још:Шулц: Смирите страсти, „грегзит“ је катастрофаДОМАЋИ ЗАДАТАК ЗА ЦИПРАСА: Ево шта Грчка мора да уради за трећи пакет спасаПорошенко: „Рекордан“ број руских војника на граници са Украјином
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА