Најновије

Гардијан предвиђа дужничку кризу Србије, Вучић негира и додаје: "Постаћемо мало светско чудо"

ЛОНДОН - Девет европских држава се тренутно већ налази у дужничкој кризи, док је Србија у групи земаља којима она прети због високог спољног дуга, објавио је данас британски лист Гардијан.
Александар Вучић (Фото: ЈуТјуб)

Александар Вучић (Фото: ЈуТјуб)

Позивајући се на извештај британске организације Јубили дет кампејн (Jubilee Debt Campaign), британски лист пише да су поред Грчке, дужничком кризом захваћене Хрватска, Македонија, Црна Гора, Кипар, Ирска, Португалија, Шпанија и Украјина, док је Србија у опасности од кризе спољног дуга јер њен нето дуг према свету износи 98 одсто БДП-а, а око 9,6 одсто буџетских издатака одлази на отплату дугова. Осим Србије, међу државама којима прети ризик од кризе због високог спољног дуга су и Мађарска, Италија, Летонија, Литванија, Пољска, Словачка. У групи земаља којима прети криза изазвана дуговањима приватног сектора су Албанија, Белорусија, Босна и Херцеговина, Турска и Британија. За разлику од Грчке, која се налази пред банкротом, остали дужници још некако отплаћују своје дугове. Међутим, изненадни поремећаји на финансијским тржиштима, као што је скок камата, могу и њих бацити на колена, упозорава британски Гардијан. У дужничкој кризи су земље чији нето дуг према свету износи више од 30 одсто бруто домаћег производа (БДП-а) и у којима више од 15 одсто прихода из државног буџета одлази на отплату спољног дуга.

Вучић: Постаћемо мало светско чудо

"Србија је далеко од банкрота и никада неће бити у сличној ситуацији. За првих шест месеци Србија је зарадила или потрошила, можете то да назовете како год хоћете, 100 милијарди динара", рекао је Вучић вечерас у Врњачкој бањи на прослави дана општине. Премијер Србије је рекао да то Србији даје могућност за повећења плата и пензија у јавном сектору. "Ако будемо улагали имаћемо позитиван раст и постаћемо мало светско чудо које свет признаје", рекао је Вучић. Поводом дана општине Врњачка бања премијер Србије је искористио прилику да представи пројекте за развој туризма у Србији. Он је рекао да су челни људи Врњачке бање показали изузетну енергију и дали су нове идеје да се побољша туризам у Врњачкој бањи. "Спремни смо да одвојимо још новца за Врњачку бању како би капацитети за туристе били још већи. Базен, који ће се користити у Београду на Европском првенству у ватерполу, ће се након тога преселити у Врњачку бању. Тако ће Врњачка бања добити и затворени базен што ће привући бројне спортсите", рекао је Вучић. Вучић се осврнуо и на аеродром "Морава" у Лађевцима код Краљева и рекао да очекује његов брз завршетак и пуштање у саобраћај, као и да очекује завршетак Коридора 10 и 11 и почетак изградње Моравског коридора. "На тај начин завршетком путне инфраструктуре туристи би могли од Београда до Врњачке бање могли да стигну за два сата без проблема", каже Вучић. Вучић је након одржаног говора у конгресној сали хотела "Звезда" отворио нови, модерни Врњачки парк. "Смејали су ми се што сам промовисао туризам у Србији. Погледајте како вечерас изгледа Врњачка бања. Пуна је посетилаца. Ми Срби болујемо од једне тешке болести коју бих могао описати на тај начин да нам је све туђе лепше него наше", рекао је Вучић.
Прочитајте још:
Извор: Танјуг/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА