Најновије

ЦРВЕНИ МЕТЕОАЛАРМ: Очекујте пакао током викенда и целе наредне недеље!

У Србији, Црној Гори, БиХ и Хрватској, објављен је црвени метеоаларм који упозорава на временске прилике које могу нанети велике штете.
Илустрација (Фото: pixabay.com)

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је упозорење на високе температуре у ком се наводи да се за викенд и током идуће седмице на подручју Србије очекује веома топло време са највишом дневном температуром од 34°C до 38°C. Најтоплије биће у недељу 19. јула са максималном температуром у већини места око 39°C. У Србији је још у седам часова јутрос највиша температура измерена у Београду, 26 степени. Жива у термометру достигла је 36. подеок на Целзијусовој скали у 14 сати у Великом Градишту и Лозници, а за сутра метеоролози најављују још неколико степени вишу температуру. За викенд ће на снази бити црвени метеоаларм. То практично значи да треба очекивати паклене врућине са температуром око 40 степени Целзијуса. Високе температуре, упозоравају хидрометеоролози, шире опасност од избијања пожара. Црвени метеоаларм, по правилу, упозорава на временске прилике које могу нанети велике штете и бити опасне по живот. Завод за хидрометерологију и сеизмологију Црне Горе саопштио је данас да је на снази нараџасти метеоаларм, а од сутра, према њиховој прогнози, биће активиран црвени метеоаларм. Сарајлије спас од врућина налазе на неуређеним купалишта Бентбаше и Миљацке, а у Републици Српској министар за рад и борачка-инвалидска питања Миленко Савановић апеловао је да послодавци, чији радници обављају послове на отвореном, прерасподеле радно време и на тај начин заштите здравље и живот радника. Напомињући да је у првој декади овог месеца послодавцима упутио сличан апел, Савановић је навео да је, нажалост, било и оних који се нису придржавали прописа и међународног стандарда ИСО 7243 који дефинише услове и критеријуме извођења радова у условима високе температуре. "Једна од мера овог стандарда јесте избегавање рада у најтоплијем делу дана", истакао је Савановић. Савановић је апеловао да послодавци и за рад у затвореном обезбеде расхлађивање просторија ради заштите здравља радника.

Иако су у вечерњим сатима могући локални пљускови, на видику нема значајнијег освежења

И Хрватска је ових дана ушла у дужи период изразито врућег времена којем се, према засад расположивим прогнозама Државног хидрометеоролошког завода, не назире крај, јавили су хрватски медији. Вечерас се очекују пљускови са грмљавином, али ће температуре остати високе. За викенд се очекује и даље сунчано и врело, местимично и изузетно вруће. За петак и иначе, црвени метеоаралм се односи на Истру, Кварнер и Далмацију, док за остала подручја важи наранџасти. “Време је изузетно опасно. Изузетно интензиван метеоролошки догађај је прогнозиран. Велика штета и незгоде су могуће на великом подручју и то у већини случајева с опасносћу по живот” , наводи се у упозорењу хрватског Метеоаларма и додаје да грађани треба да следе упутства државних органа и буду спремни и за ванредне мере.

Адекватно понашање - кључ за преживљавање врућине

Када и ако следите савете Наде Мацуре о исхрани, облачењу и излагању сунцу - нема грешке. Овог викенда је право време да се придржавате тих савета будући да нас очекују паклене врућине. Температура од 40 степени значи и до 50 на асфалту јер, како метеоролози кажу, она се мери у хладу и на висини од два метра. Оно на шта још треба да обратите пажњу приликом излагања сунцу је УВ зрачење које може изазвати алергије у виду свраба, осипа или црвенила на кожи. Тако да уколико се запутите на неко од купалишта, обавезно понесите крему са заштитним фактором, шешир и флашицу воде.
Прочитајте још:
Извор: Правда/Мондо/Б92  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА