Најновије

Ципрас пропустио шансу?

Чудо се није догодило, Грчка није исплатила рату од милијарду и по евра ММФ-у, а само неколико сати пред истицање рока у уторак у поноћ, грчки премијер Ципрас послао је писмо председнику Еврогрупе тражећи позајмицу од 29 милијарди евра на две године и реструктурирање дуга које повериоци одбијају већ пет година иако је свима јасно да Грчка никада у целини неће моћи да врати све своје кредите.
Ципрас (Фото: РИА новости)

Ципрас (Фото: РИА новости)

Еврогрупа, која окупља министре финансија еврозоне, до јуче поподне, није објавила свој одговор, али је "тврдо крило" (Немачка, Словачка, Финска...) дало до знања да би могло да пристане уколико Ципрас откаже референдум заказан за недељу. С тим је неформално везана и одлука Европске централне банке (ЕЦБ) да ли ће наставити да снабдева грчке банке готовином. Жан Клод Јункер, председник Европске комисије, предложио је Атини у понедељак план од 35 милијарди евра кредитне помоћи укључујући програм економског раста, прихватљиве мере штедње и план реструктурирања дуга. Јункеров услов за ову понуду поверилаца која први пут отвара могућност процене дуга и процене солвентности Грчке је да Ципрасова влада одустане од препоруке грађанима да заокруже "не" на референдуму. Хаос је сада потпун. Грци се питају о чему се изјашњавају на референдуму? О, сада неважећем предлогу поверилаца од прошлог петка који говори о 12 милијарди евра кредитне помоћи уз драконске мере штедње и без одредница о реструктурирању дуга? Или о Јункеровом предлогу, врло повољном? Уколико Грци буду гласали о старом, неважећем предлогу - све је бесмислено. Јункер је већ поручио да ће "не" значити "не" ЕУ. Шта ће бити ако победи "не", а шта ће бити ако победи "да", питају се Грци. Многи питају зашто се не организује референдум о новом предлогу, како је то најављивао министар Варуфакис предвиђајући прошле суботе да би влада могла грађанима да препоручи да подрже предлог поверилаца уколико ови дају побољшану верзију? Други опет питају зашто се референдум просто не откаже - обзиром да су повериоци напустили екстремне захтеве и отворили чак и могућност разговора о реструктурирању? Јуче поподне све је говорило да је Атина у овој тешкој партији шаха са повериоцима добро водила своју стратегију све до финиша. Сада се Ципрасова екипа ненадано нашла у позицији да не може да повуче одлучујући добар потез и прихвати тешко извојевану добру понуду поверилаца - Европске централне банке, ММФ и Европске комисије.

Устав чува референдум

Дошло је до сукоба у самој Сиризи јер председница грчког парламента Зоа Констандопулу тврди да је парламент распуштен до референдума у недељу и да ту сада нема никаквих измена. Њен кључни аргумент је слово устава којег се она наводно држи "шта год да буде". Ко ће и како пресећи овај Гордијев чвор - нико не може да одговори тим пре што су изгледа и Грци и потражиоци изгубили контролу над авионом за чије су се управљање међусобно отимали и свађали.
Прочитајте још:ТАЈНИ ИЗВЕШТАЈ: И да се покоре тројки, Грци се неће извући до 2030.ЗМАЈ СЕ БУДИ: „Кина пред најдраматичнијим заокретом у последњих 30 година“
Извор: vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА