Најновије

Како је БиХ постала колевка модерног џихада?

У време када је у јеку био рат у Југославији, арапски добровљци у Босни и Херцеговани су 1992. године основали "Муџахиден Батаљон", чије су се присталице задржале у БИХ и по окончању рата, те данас регрутују становништво да се бори на страни Исламске државе у сукобима на Блиском истоку.
Терористи (Фото: cairoportal.com)

Терористи (Фото: cairoportal.com)

Ти догађаји из деведесетих година 20. века објашњавају зашто је 300 Бошњака отишло у Сирију и Ирак чиме је БиХ постала прва у Европи по броју држављана, који у односу на укупан број становника, одлазе да ратују на Блиском Истоку, наводи радио. Од оснивања "Муџахиден Батаљона", динамика џихада је променила свој смер, те сада Бошњаци одлазе у арпаске земље. - У току је рат између Запада и Ислама - наводи један од добровољаца у рату у БиХ Саудијац Ејман Дин истичуци да је БИХ колека џихада јер је дала облик модерном дзихадистичком покрету. Иако је уобичајно схватање да је борба против совјетске окупације Авганистана осмадесетих година довела до развоја модерног џихада и ''светог рата'', Дин истиче да су Запад и Салафисти, присталице строгог облика исламске вероипосвести који се враћају принципима средњег века, били на истој страни у Авганистану, али су постали непријатељи у током рата у БИХ.

Раст "Муџахедин Батаљона" у БиХ

На почетку рата, 1992. године само се неколико десетина милитаната придружило борбама својих религијских истомишљеника у БиХ, али је већ наредне године, Муџахиден Батаљон достигао број од више стотина присталица, које су активније вршиле прогон неверника. Муџахедини су, два месеца касније, протерали око 200 Хрвата из манастира "Гуча Гора", које су евакуисале британске трупа УН, а потом уништили манастир и снимали целокупни подухват. То је и први сукоб британске војске са муџахединима, који су се наставили током лета 1993. године. Тадашњи комадант британских трупа Вон Кент-Пејн истакао је да су страни борци били "много агресивнији" од локалних бошњачких снага и да су често отварали ватру на конвоје УН иако су били обележени ознакама. У оближњем Травнику, где су пре рата муслимани, Хрвати и Срби били једнаки, страни борци су протеривали хиљаде становника, а над онима који су остали, покушали су да спроведу шеријатски закон. Такође, били су умешани у отмице локалних хришћана, одсекли главу Драгану Поповићу и приморали остале заробљенике да је пољубе, наводи Би-Би-Си додајући да се "Муџахиден Батаљон", такође, сумњичи да је умешан у отмице и убиство хуманитарних радника као и убиство 20 хрватских затвореника.
Прочитајте још:ЖРТВА УЦЕНЕ: ММА борац силовао четрнаестогодишњу девојчицуСпрема ли се нешто у БиХ? Породице политичара одлазе ван државе!
Извор: Vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА