Најновије

ДА ЛИ ИХ ТРАЖИТИ: Контакт са ванземаљцима би могао бити кобан за људе!

Научници који траже живот ван наше планете, упозорили су да би требали добро да размислимо пре него што одговоримо на потенцијални ванземаљски сигнал.
Да ли смо спремни за њих (Фото: ovnis.com.ve)

Да ли смо спремни за њих (Фото: ovnis.com.ve)

Професор Метју Бејлс са универзитета Свинбурн из Мелбурна је водећи аустралијски научник када је у питању потрага за животом ван Земље. Он упозорава да би контакт са потенцијалним ванземаљцима који су у стању да са удаљености од више десетина светлосних година пошаљу сигнал на Земљу, могао бити кобан за човечанство. Он то упозорење базира пре свега на чињеници да би ванземаљци били много напреднији од човека. "Судбина мање напредне цивилизације коју контактира напредна – није баш светла" каже Бејлс. Професор Бејлс је недавно постављен на чело фондације Брејгтру прајз чији је циљ проналазак ванземаљског живота. Фондација има буџет од сто милиона долара, а главни финансијер је руски милијардер Јури Милнер, а у пројекат је укључен и Стивен Хокинг (и сам Хокинг је пре извесног времена на сличан начин причао о опасности потенцијалног контакта са ванземаљским обликом живота). Овај тим ће скенирати свемир уз помоћ Парксовог радио телескопа, једног од највећих на свету. План је да на овај начин човек претражује простор који је 10 пута већи од оног који смо до недавно претраживали. "Главни проблем када је овај пројекат у питању јесте што не знамо какве тачно сигнале тражимо. Не постоји приручник ‘како пронаћи ванземаљце’. Морамо да претпоставимо какви су то сигнали које би ванземаљци слали" каже професор Бејлс. Компјутери који ће се користити у овом подухвату биће направљени за годину дана, а план је да цео пројекат траје пет година. Бејлс претпоставља да и уколико "ухватимо" сигнал, он неће бити јаког интензитета, јер верује да ће прећи огроман пут. Уколико човек открије постојање ванземаљског живота, Бејлс упозорава да бисмо требали добро да размислимо да ли ћемо и на који начин одговорити. Мада, он не искључује ни могућност да ће они бити толико напреднији од човека, што би по њему значило "да можемо бити мртви много пре него што уопште будемо у прилици да смислимо начин да им одговоримо".
Прочитајте још:Европска свемирска агенција планира изградњу села на МесецуНећете веровати шта је убио колумбијски фармер (ВИДЕО)
Извор: Индипендент

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА