Најновије

Ево зашто никако да смршате

Ако сте покушали да смршате придржавајући се разних дијета, а нисте успели, ево у чему је проблем.
Илустрација (Фото: pixabay.com)

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Највећи проблем у вези са дијетама је што већина има такозвани јо-јо ефекат. То значи да ако успемо да смршамо, убрзо након тога вратимо килограме и тако у круг. Др Сали Нортон открива најчешће разлоге због којих покушаји мршављења не уроде плодом.

Не обраћајте пажњу на своје навике

Брзе дијете можда ће помоћи да скинете који килограм на брзину, али то је краткорочно решење. Уколико сте иначе склони преједању, често једете брзу и нездраву храну, то ће оставити последице и убрзо ћете вратити скинуте килограме или се угојити чак и више. Савет др Нортон је да се не фокусирате само на то шта једете, већ и када, где и зашто. Размислите о томе да ли једете само када сте гладни или када сте нервозни, досадно вам је… као и да ли често једете ван куће. Када схватите где се крије проблем, односно које ваше навике у једењу нису здраве, лакше ће вам бити да нађете дугорочно решење.

Имајте на уму да се не подмлађујете

Без обзира на то колико сада имате година, имајте на уму да временом нећете постати млађи, каже др Нортон. Она подсећа да мишићи временом постају опуштенији, да метаболизам успорава и да је због тога боље водити рачуна о здрављу и килажи на време.

Не спавате довољно

Спавање има много већи утицај на гојазност него што мислите. Истраживања су показала да недостатак сна доводи до тога да дневно уносимо више калорија, да нам организам тражи више слаткиша и масти, како би покушао да надокнади енергију. Др Сали Нортон саветује да вам приоритет буде добар сан, што је важно за целокупно здравље, а на крају и за мршављење.

Трикови са "здравом храном"

С обзиром на то да је све више људи који покушавају да се хране здраво, др Нортон тврди да поједини произвођачи хране то користе као маркетиншке трикове. Другим речима, намирнице представљају здравијим него што заиста јесу. Осим тога, студије су показале да када мислимо да је нешто здраво, склони смо да поједемо већу количину те намирнице. Реално гледано, ако желите да смршате и будете здрави, најбоља опција је да засучете рукаве и почнете сами да спремате заиста здраву храну.

Под стресом сте

Ако покушавате да се утешите чоколадом или неком другом посластицом када сте под стресом, нисте једини – разлог за то је што слаткиши покрећу рецепторе за задовољство у мозгу, чинећи да се осећамо боље. Свима је јасно да не постоји начин да се потпуно елиминише стрес из нашег живота, иако би то било идеално, али сви кораци који вам могу помоћи да умањите стрес, помоћи ће вам и да смршате.

Желите брзе резултате

Уобичајено, али то једноставно "не ради". Дугорочно скидање вишка килограма не може да се догоди преко ноћи - потребно је време, напор, мењање навика.

Дакле, шта можете да урадите?

Уместо да се трудите да нађете брзо решење, покушајте да полако у свој живот уносите мале промене, којих ћете моћи да се придржавате.
Прочитајте још:ПАЗИТЕ ШТА ЈЕДЕТЕ И ПИЈЕТЕ: Бодибилдер уносио 10000 калорија на дан, па умро од карцинома јетре (ВИДЕО)ТРИК ЗА ЧУВАЊЕ КОСЕ: Пазите се сунца и морске соли, а користите…НИ СЛУЧАЈНО: Не купујте јаја на пијаци по овој врућини!
Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА