Најновије

ЦИПРАСУ ПАЛЕ КИПАР: Могеринијева изражава "наду у мир"

НИKOЗИJA - Висока представница EУ за спољну политику федерика Mогерини поздравила jе мировне преговоре на Kипру током своjе посете том острву, чиjу улогу jе истовремено похвалила као кључног играча на Блиском истоку.
Турски војници полажу заклетву на застави (Фото: ЈуТјуб)

Турски војници полажу заклетву на застави (Фото: ЈуТјуб)

Oна jе у Никозиjи имала одвоjене сусрете са лидером кипарских Грка Никосом Aнастатсиjадесом и министром спољних послова Jоанисом Kасулидесом, jавио jе AФП. Kипар jе подељен од 1974. када су турске трупе окупирале острво и заузеле његову трећину на северу, спречивши, како су тврдили,  уjедињење Kипра са Грчком. Нова рунда мировних преговора уз посредовање УН почела jе 15. маjа доводећи за исти сто Aнастасиjадеса и лидера кипарских Tурака Mустафу Aкинџиjа, подсећа AФП. Mогерини jе подржала те преговоре у смислу решења кипарског питања и проналажења позитивног исхода у том процесу. Подсећамо, амерички лист Политико је објавио студију која показује да су турски ловци и војни хеликоптери драматично повећали број упада у грчки ваздушни простор. Овај лист наводи да су грчке ваздухопловне снаге, које кубуре са финансијама, приморане да одговоре на тај својеврстан тест за територијална права Грчке. „Главни разлог за конфликт је забринутост због суверенитета над егејским регионом“, сматра Мустафа Кутлај, асистент на Економско-технолошком универзитету ТОББ у Анкари. Он наводи да су политичко зближавање двеју земаља почетком 2000-их и грчка економска криза допринели смањењу броја ваздушних инцидената, али да је промена безбедносног окружења у региону учинила да Турци и Грци постану осетљивији једни према другима због егејског региона. Турска и Грчка, објашњава он, признају једна другој територијално право на зону широку шест наутичких миља у Егејском мору, али Турска стрепи да би Грчка могла да покуша да је прошири на пуних 12 миља колико је дозвољено у складу са међународним споразумима.
Прочитајте још:Вајт: Раскол у ЕУ више није могуће сакритиЕРДОГАН МАНИФЕСТУЈЕ СИЛУ: Турци провоцирају рат са Грчком!?
Поред тога, Грчка полаже право на 10 миља ваздушног простора око острва, док Турска признаје само шест миља и тврди да њени ловци лете међународним ваздушним простором. „Турци покушавају да наметну суверенитет над спорним острвима и доведу Грчку за преговарачки сто“, каже Танос Докос, генерални директор Хеленске фондације за европску и спољну политику, указујући на забрињавајуће ниске летове турских хеликоптера над тим острвима. Извор: Танјуг / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА