Најновије

Дураковић тврди: Нисмо могли да знамо да ће Вучић бити нападнут

БЕОГРАД - Начелник Општине Сребреница Ћамил Дураковић рекао је у интервјуу за РТС да се није могло проценити да ће неко на џенази напасти премијера Србије Александра Вучића и да би народи брзо дошли до помирења када им политика не би сметала.
Ћамил Дураковић (Фото: Јутјуб принтскрин)

Ћамил Дураковић (Фото: Јутјуб принтскрин)

Дураковић каже да се није могло очекивати да Вучић у Поточарима прође с аплаузом, али наводи да је џеназа достојанствен религијски чин са молитвом и да нико није могао да предвиди да ће неко такав догађај искористити и преокренути га у другом смеру. Он истиче да је потребно истинско директно помирење и подсећа да је Вучић у Србији покушао да направи први корак и да је наишао на негодовање "фракције радикала". Дураковић каже да политичари слушају пулс свог народа и да морају да доносе тешке одлуке. Сада кажу "што сте пустили Вучића да дође". А кога ћемо пустити? Ми са Вучићем треба да се миримо, а не са Женама у црном или Чедомиром Јовановићем. Са Вучићем и са оним делом Србије који има проблем с тим, рекао је Дураковић. Дураковић наводи да људи у Сребреници не би имали проблем када им не би сметала политика. Имате Милорада Додика који нешто каже, а у Сарајеву му одговарају. Нема поверења. Како ја да верујем када нас је чувао УН и дошао је Ратко и побио нас? И стално нас враћају. То се мора пресећи, казао је Дураковић. Начелник Сребренице подсећа да је стао на Орићеву страну када је Орић био ухапшен. Болело је кад га називам херојем Сребренице. А је ли болело када сам стао у одбрану Вучића? У три године мандата прошао сам толико тога. Кад је требало за Насера, ту сам. Кад је требало за Александра, ту сам. Кад је требало Додика примити у меморијални центар, ту сам. Сви Бошњаци се склањају, а знају да је то пут, наводи Дураковић. Истиче да је Србија "водиља матица српског народа са којим желимо да се миримо", и каже да Бањалука и Београд не могу да буду супротстављени. Када је у питању живот у Сребреници, Дураковић сматра да су Срби најмање одговорни и да су сви колатерална штета. Њима је најтеже, осетио сам да треба да станем иза свих људи. То је мој принцип, каже Дураковић и истиче да народ жели да живи заједно и да то и он жели, због своје и све остале деце. Дураковић је поручио да време мора да донесе базирање истине на чињеницама, а не да стално стварамо митове, па за 20 година поново да се кољемо. Нико нормалан није за – кољи, убиј. Не могу више то да слушам. Хајмо миру, економији. Нека свако чува веру, традицију, културу, а правду за жртве да поштујемо. То је процес који ће трајати, а кад-тад ће доћи, каже Дураковић. Сматра да ће двадесетпетогодишњица бити друго време и да ће односи до тада бити поправљени. Ми то можемо. Кад поправимо ствар, тада ћемо и Русима и Американцима рећи "ово је наша прича, ми смо кључ". Или то, или смо маса која гледа како да нам неко други нешто решава. Ево, Путинове слике су освануле по Сребреници, али нисмо глупи, рекао је Дураковић. Отићи на место злочина као Вучић – ту нема издаје српства. То је храбар корак. Што ја морам да се дувам колики сам Бошњак или Србин. Величина је да прихватимо једни друге, истакао је градоначелник Сребрнице.
Прочитајте још:Француски шпијун тврди: Сребреница је лаж којом се оправдава ОлујаИзетбеговић: Додик би оловком што није топом
Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА