Најновије

Које генерале ће Изетбеговић морати да жртвује да задовољи Додика?

Политичком офанзивом и одлуком о референдуму о раду правосудних институција БиХ, председик Републике Српске Милорад Додик врши притисак на Тужилаштво БиХ да ухапси пет-шест бошњачких генерала за злочине над Србима, пише данас сарајевски портал "Босниан тајмс".

Бакир Изетбеговић (Фото: Јутјуб принтскрин)

Бакир Изетбеговић (Фото: Јутјуб принтскрин)

О томе који би то генерали могли бити најпре ће, како се наводи, бити питан бошњачки члан Председништва БиХ и лидер најутицајније бошњачке Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић. Први осумњичени за хапшење су, према "Босниан тајмсу" који каже да су то препознали и неки портали блиски СДА, Насер Орић и Атиф Дудаковић. Тужилаштво БиХ је скоро матирано и мораће да докаже да је независно и непристрасно. Питање је само сме ли да затражи и хоће ли добити политички 'благослов' владајућих бошњачких структура. Тај благослов прво ће бити затражен од Бакира Изетбеговића - наводи "Боснијан тајмс" у анализи под насловом "Ко су Бакирови курбани (жртве)". Портал напомиње да се Изетбеговић "врло коректно и принципијелно" понашао током недавног хапшења Насера Орића и његовог евентуалног изручења Србији. Орићево ослобађање и изручење БиХ, Изетбеговић, како се наводи, може себи да припише као политичкии поен. - Али, Изетбеговић нема маневарског простора да икога заштити пред домаћим правосудним инстанцама. Тога је свестан и Додик и вероватно му то и јесте био примарни политички циљ да на овакав начин зада ударац Изетбеговићу - наводи портал. Истиче се да би хапшење Орића, Сакиба Махмуљина, Атифа Дудаковића и Халила Брзине, као и неког локалног ратног команданта "Зелених беретки" због "Случаја Добровљачка", изазвало револт код бораца који би они искалили на СДА и на Изетбеговићу лично. Портал подсећа да је Додик рекао да до одлуке Уставног суда РС о рефендуму постоји простор за разговор о решавању спорних питања у вези са радом Суда и Тужилаштва БиХ, а да је после тога једини пут којим се може ићи - плебисцит.
Прочитајте још:Дураковић тврди: Нисмо могли да знамо да ће Вучић бити нападнутДодик: Нека нам Вучић помогне и сви из ЕвропеДодик слао писма: Референдум у складу са Уставом БиХ
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА