Најновије

НЕВЕРОВАТНО: Прочитајте шта се дешава вашем телу после само једне конзерве "Kока-коле"

Да ли сте се икада запитали шта се дешава у вашем телу после само једне конзерве овог газираног пића? Инфографика састављена од стране британског фармацеута говори нам шта се догађа сат времена након што смо попили „Kока-колу“.
Кока кола (Фото: pixabay.com)

Кока кола (Фото: pixabay.com)

Првих 10 минута: У тело смо унели чак 10 кашичица шећера, количину више него довољну за цео дан. 20 минута: Количина шећера изазива навалу инсулина, а јетра га претвара у масноћу. 40 минута: Организам апсорбује кофеин, шире се зенице, крвни притисак расте и блокирају се рецептори у мозгу који спречавају поспаност. 45 минута: Организам ствара допамин који стимулише центре за ужитак у мозгу. Сат времена: Фосфорна киселина везује калцијум, магнезијум и цинк, што додатно подстиче метаболизам. До изражаја долазе и диуретска својства кофеина па чешће мокрите и избацујете натријум, електролите и воду из тела. Почињете да се осећате раздражљиво и тромо. Избацили сте сву течност из „Кока-коле“, али с њом и корисне ствари које је ваше тело могло искористити за хидратацију организма и јачање костију и зуба. Споменута инфографика настала на истраживањима британског фармацеута Нираја Наика који је за Дејли мејл изјавио: „Током истраживања открио сам да газирана пића имају огроман утицај на крвни притисак, дијабетес и болести срца“. Дејли мејл контактирао је са стручњацима који су изјавили шта мисле о конзумирању овог пића. „Не ради се само о великим количинама кукурузног сирупа. Ту су и со и кофеин а газирана пића су препуна киселина које оштећују зубну глеђ, што доводи до каријеса. Само једна лименка садржи 39 грама шећера, а то је дневна доза“, каже докторка Самир Пате и додаје да је потребно само 20 секунди како би бактерије у устима почеле да производе киселину и да нагрижу глеђ. Нутриционисткиња Ела Алред истиче да свакодневно конзумирање газираних пића повећава опасност од високог крвног притиска, болести срца, дијабетеса и гојазности. „Кофеин који уносимо 'Кока-колом' уништава одређене рецепторе у мозгу. Након престанка деловања пића постајемо дехидрирани и уморни, што нас подстиче да се поновно стимулишемо на исти начин. Шећер и кофеин стимулишу исте центре за ужитак у мозгу као и у случају кокаина и хероина - желимо још“, додаје Алред. Стручњаци препоручују да унос шећера смањимо на највише седам кашичица/коцкица дневно.
Прочитајте још:ОВО ЈОШ НИСТЕ ПРОВЕРИЛИ: Положај младежа одређује каква сте особаЕКСПЕРИМЕНТ УСПЕО: Ово дрво рађа 40 различитих воћки! (ВИДЕО)
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА