Најновије

Како би Србија требало да изгледа у 2016: Дозвољене истополне заједнице, еутаназија, сурогат мајке...

„Мајка детета је жена која га је родила, изузев рађања за другог.“ Овим чланом Грађанског законика уводи се у нашу земљу појам сурогат мајке.
Закон (Фото: pixabay.com)

Закон (Фото: pixabay.com)

У истом документу забрањује се физичко кажњавање деце, али се и дозвољава еуатаназија. То је само део преднацрта Грађанског законика који ће са око 2.750 чланова бити на јавној расправи годину дана до јула 2016. године. Састоји се из пет целина: општи део, породични односи, наслеђивање, стварно-правни и облигациони односи. Ништа више прашине у Србији не може да подигне него кад се покрене расправа о батинању деце, склапању истополних бракова, па и питање убиства из милосрђа. У преднацрту тог закона каже се да се „право на еутаназију, као право физичког лица на сагласни и добровољни прекид живота може стећи ако се испуне прописани, хумани и медицински услови“. Лекари под Хипократовом заклетвом („Никоме нећу, чак и ако ме замоли, преписати смртоносан отров, нити ћу му дати савет који може проузроковати његову смрт“) не би смели ни да помисле на то, али у законским оквирима одредили би се ближи услови за еутаназију прописали посебним законом, као и да би злоупотреба била основ за кривичну одговорност. Посебан статус према законику имала би деца, која су, чини се, најзаштићенија. Од забране физичког кажњавања до понижавајућег понашања, па до отварања алиментационих фондова из којих би се деци надокнађивао новац који им припада а који им неодговорни родитељи нису проследили. Када је реч о брачним заједницама, пружа се шанса да црквени брак добије једнаку правну важност и као брак склопљен пред матичарем. „Да“ пред Богом, тиме би било једнако с оним „да“ пред народом. Парови би могли да о својој деци размишљају и упркос томе што им физички недостаци не дозвољавају да имају децу. Сурогат мајчинство ушло би овим закоником на велика врата и у Србију. Ти чланови и још око 2.700 чланова законика биће прочешљани на јавној расправи до јула следеће године.

Истополне заједнице

Истополне заједнице, према нацрту, не би нужно морале да буду брачне. Ако до склапања брака дође, прописи, права и обавезе, начин поделе и наслеђа имовине регулисали би посебни прописи. То би могло да се уради на више начина, а једна опција је и ортаклук. - Грађански законик ће предвиђати да се истополне заједнице регулишу посебним законом, што значи да тај посебни закон треба написати, изгласати и на крају примењивати. Акционим планом за примену Стратегије превенције и заштите од дискриминације речено је да ће то бити регулисано до краја 2017. Тренутно немамо информације како ће изгледати тај посебни закон, али се надам да он неће бити само за истополне парове, већ да ће се регулисати ванбрачна заједница за све парове, па и истополне. Брак је тренутно уставом дефинисан само као унија мушкарца и жене и то треба такође променити. Ако се усвајање деце од стране истополних парова регулише законом, плашим се да ће то бити само мртво слово на папиру. Процедуре око усвајања деце су компликоване и одлуке о томе доносе социјални радници - каже геј активиста и новинар Предраг Аздејковић који додаје да је само делимично задовољан овим чланом. Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, истиче да постоји реална потреба да се законски регулишу одређена права истополних партнера, као што су право на издржавање, стицање и деоба заједничке имовине и наслеђивање. - Према важећем Породичном закону, брак и ванбрачна заједница резервисани су само за особе различитог пола, а истополним партнерима Породични закон признаје само право на заштиту од насиља у породици, а не и друга права која се признају особама у ванбрачној заједници - каже повереница за заштиту равноправности. Свет: Геј бракови су легални у САД, Холандији, Канади, Бразилу, Уругвају, Аргентини, Јужној Африци, Новом Зеланду, Енглеској, Велсу, Португалији, Шпанији, Француској, Белгији, Луксембургу, Данској, Шведској и Норвешкој.

Изједначавање грађанског и црквеног брака

Брак ће моћи да буде грађански или верски чин, али ће значај бити изједначен. Може и да се поништи када је на његово закључење супружник пристао у заблуди о личности другог супружника или о некој његовој битној особини. Као битне особине наводе се: трајна, опасна или тешка болест, полна немоћ, сексуална оријентација, родни идентитет, бременитост жене од другог мушкарца, нечасно занимање...

Наслеђивање између супружника

Не само тестамент већ и уговор о наслеђивању решаваће ће поделу имовине у случају смрти. Два брачна друга моћи ће да сачине унапред овакав уговор и тиме спрече потенцијалне спорове који су чести у пракси после смрти једног од супружника. У Преднацрту су предложене и одредбе којима се обезбеђује заштита домаћих наследника у случају поступка наслеђивања у иностранству.

Алиментациони фонд за децу чији родитељи не испуњавају дужности

Алиментациони фонд за децу чији родитељи не испуњавају дужности подразумева да би држава из свог буџета морала да плаћа издржавање уместо несавесних родитеља, против којих би могла да предузме одговарајуће мере и тако их натера да извршавају своју родитељску дужност.

Оснивање државног фонда за подстицање рађања

Предложено је конституисање обавезе државе да финансијским, пореским, економским и социјалним мерама подстиче рађање, с тим да се одређеним месечним накнадама подстиче рађање више деце, кроз формирање демографског фонда за стимулисање наталитета.

Усвајање деце

Свако ко испуњава законске услове да буде усвојилац може и да усвоји дете, а то значи и да ако буде усвојен закон који регулише истополне заједнице, живот у њој не би био препрека за усвајање деце. Такође, странци ће убудуће моћи лакше да усвајају децу у Србији, али под условом да се не могу наћи усвојиоци међу нашим држављанима и да се министар надлежан за породичну заштиту сагласио са усвојењем, каже преднацрт законика.

Забрана физичког кажњавања детета

Када се постави питање да ли је батина из раја изашла, нацрт законика каже да није. „Родитељи имају право и дужност да чувају и подижу дете тако што ће се они лично старати о његовом животу и здрављу. Родитељи не смеју подвргавати дете понижавајућим поступцима и казнама које вредају људско достојанство детета и дужни су да дете штите од таквих поступака других лица.“ Следећи члан Нацрта који се зове „Забрана физичког кажњавања детета“ гласи: „Родитељи су дужни да дете штите од злостављања од стране других лица.“ Према ставу писаца Нацрта ГЗ, суд је тај који ће процењивати да ли је у конкретном случају било злостављања детета или не, а најбољи интерес је да се дете подиже са родитељском љубављу и пажњом. Законодавац децидно наводи: „Родитељи не смеју физички кажњавати дете и дужни су да га штите од таквих поступака других. Дете које је способно да формира мишљење има право и да га слободно изрази о стварима које га се тичу, и том мишљењу се мора посветити дужна пажња.“

Етажна својина

Етажна својина, односно дефинисање права и обавеза власника станова у згради такође је део законика. Регулише се, на пример, питање етажне својине, односно власништва над становима у зградама. Дефинишу се права и обавезе власника станова, даје им се право на сусвојину над земљиштем на којем су станови изграђени, уређено је и питање права грађења као временски ограниченог стварног права на туђем земљишту.

Сурогат материнство

Сурогат материнство подразумева да жена која може да произведе јајну ћелију, али не може да носи и роди дете, постане генетска (биолошка) мајка уз помоћ друге жене. Сурогат материнство или уговор који мајка или отац склапају са женом која ће за њих носити и родити бебу могао би да буде легализован и у Србији. Закон каже да је „мајка детета жена која га је родила, изузев рађања за другог“, а она не сме то да ради за новчану награду. Трошкови одржавања трудноће и рађања јој, с друге стране, могу бити надокнађени. Уговор о рађању за другог може бити закључен између сурогат мајке и супружника, односно ванбрачних партнера који ће гајити дете само ако између пара не може доћи до зачећа природним путем или уз помоћ биомедицинских помагала, или ако би се тако пренеле тешке наследне болести на дете. Ипак, на супротној страни су сви који су скептични да у Србији сурогат материнство не би било предмет злоупотребе. - Чести су примери да сурогат мајка хоће да задржи дете после порођаја, али се дешавало и да болесну бебу неће ниједна страна - упозорава један београдски гинеколог. Постоје и физичке препреке због којих жене не могу да роде. То је један од главних разлога „за“. - Има много жена које желе да буду мајке, али то не могу из различитих разлога. Постоји мали број жена које немају материцу јер је уклоњена услед тумора или повреде, или не могу да изнесу трудноћу али имају здраве јајнике. У таквим ситуацијама једина шанса је сурогат мајка - каже гинеколог Мима Фазлагић. Свет: Рађање за другог је предвиђено у Русији, Украјини, Грузији, Грчкој, Израелу, Енглеској, Белгији, Холандији, Индији, у појединим државама САД и Аустралије, у Канади...

Еутаназија

Еутаназија је убиство из милосрђа или самилости које се омогућава неизлечивим пацијентима. У преднацрту овог закона каже се да се „право на еутаназију, као право физичког лица на сагласни и добровољни прекид живота може стећи ако се испуне прописани, хумани и медицински услови“. Наводи се и да би се ближи услови за еутаназију прописали посебним законом, као и да би злоупотреба била основ за кривичну одговорност. [caption id="attachment_488014" align="aligncenter" width="649"]Илустрација (Фото: paraxeno.com) Илустрација (Фото: paraxeno.com)[/caption] На саму помисао о еутаназији први се успротиве верници. „Свако носи свој крст“ те је са аспекта православног хришћанства еутаназија неприхватљива. Са становишта цркве, сваки човек има право на живот какав год тај живот био, а болови се могу елиминисати операцијама, лековима и другим методама које не претпостављају нарушавање нечијег живота. Уз то, нада за излечење увек постоји. У медицини су познати случајеви изненадног необјашњивог потпуног излечења људи који су били у терминалној фази малигних обољења. Тело човека је храм Духа Светога, те свако угрожавање људског живота уједно представља противљење Божјој вољи, а тиме и прекршај шесте (6) Божје заповести - „не убиј”! - Присталица сам еутаназије јер сам и сам био у таквој ситуацији. Али то мора да буде под најстрожом контролом, да буде независна комисија, правник, психијатар, етичари и да то одређује заједно са породицом. И сам сам био у таквој ситуацији да после четвртог одбацивања срца након трансплантације будем без могућности да самостално живим, да се храним. Не бих желео такав живот. Тешки болесници, пацијенти који трпе страшне сталне болове, морају да имају решење. Али само уз ригорозну контролу - каже проф. др Душан Шћепановић. Свет: Асистирано самоубиство је законито у Швајцарској, Холандији, Белгији и Луксембургу, као и у америчким државама Вермонт, Орегон и Вашингтон.
Прочитајте још:THE FINANCIAL TIMES: Русија је најопаснија управо када је изолованаНА ИВИЦИ ТУЧЕ: Лазански и Драгишић се посвађали у емисији! (ВИДЕО)
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА