Најновије

ЕП: Усаглашен текст резолуције о Сребреници

Представници водећих политичких група у Европском парламенту усагласили су данас нацрт резолуције о Сребреници, о коме ће се сутра гласати на пленарној седници у Стразбуру.
Европски парламент (Фото: Викиопедија)

Европски парламент (Фото: Викиопедија)

Резолуција о Сребреници уведена је у дневни ред након што је предлог хрватског посланика Ивана Јаковчича да се она донесе раније овог месеца био најпре одбачен, а затим прихваћен у ванредној процедури. У нацрту који је настао усаглашавањем предлога који су јуче поднели представници седам посланичких група (народњаци, социјалисти, либерали, зелени, конзервативци и две мање евроскептичне странке) оштро се осуђује злочин у Сребреници, који се у складу са пресудама Хашког трибунала и Међународног суда правде означава као геноцид. Као одговорне за масовну егзекуцију муслиманских мушкараца и дечака из Сребренице, нацрт означава "снаге босанских Срба под командом генерала Ратка Младића, уз учешће паравојних и нерегуларних јединица. "То је највећи ратнои злочин који се десио у Европи након Другог светског рата", пише у предлогу резолуције. У усаглашеном тексту се подсећа да се око 1 200 Сребреничана још воде као нестали, као и да су на хиљаде жена и деце депортоване, а многе жене су и силоване. "Трагични догађаји у Сребреници су оставили дубоке емоционалне ожиљке и створили дуготрајне препреке политичком помирењу народа Босне и Херцеговине", пише у тексту. Истиче се и су одговорност Уједињених нација, које нису испуниле мандат да заштите становнике "заштићених зона". У предлогу резолуције се најоштрије осуђује не само геноцид у Сребреници, него и сви остали злочини у рату у бившој Југославији, а породицама жртава се упућују изрази саучесћа. "Европски парламент најоштрије осуђује геноцид у Сребреници и свечано објављује да се тако језив злочин никада не сме поновити и да ће учинити све што је у његовој моћи да се не понови ; одбија се свако порицање, релативизација и неистинито тумачење геноцида", истиче се се у документу. Посланици ЕП ће о овом предлогу гласати на сутрашњој пленарној седници.
Прочитајте још:Балкан је већ америчко-немачка колонија, Меркелова долази да доврши отимање КиМСавет Федерације: Сороше, марш напоље из Русије!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА