Најновије

Вучић: Од Немачке тражимо помоћ, а не милостињу

"Желим да захвалим госпођи Меркел што је у неку руку била стуб стабилности за све нас и што је кад смо имали проблеме налазила начин да помогне. И није ме срамота да то кажем, па и данас Немачка води бригу о Србији и ми смо на томе захвални", рекао је Вучић.
Вучић (Фото: ЈуТјуб)

Вучић (Фото: ЈуТјуб)

Премијер Александар Вучић, поздрављајући немачку канцеларку Ангелу Меркел, која је вечерас стигла у Београд, рекао је да је она увек један од најзначајнијих гостију, те да посебно жели да јој захвали што је веома допринела политици мира и добрих односа на Балкану. Захваливши Меркеловој што је у Београду, између осталог и као жени која је "кључни играч у стабилизацији прилика на Балкану", Вучић је подсетио да су односи две земље, и политички и економски, све бољи, а да се ми на Немачку ослањамо пре свега тако што од ње очекује помоћ у реформама, у знању... "Ми од Немачке не тражимо милостињу него помоћ у знању и да будемо марљиви као они, а да у економији будемо још успешнији", рекао је Вучић и додао да само у његовом кабинету има двоје саветника који су из Немачке.

Долазак Меркелове је велика част, велики и важан дан за Србију

"Желим да захвалим госпођи Меркел што је у неку руку била стуб стабилности за све нас и што је кад смо имали проблеме налазила начин да помогне. И није ме срамота да то кажем, па и данас Немачка води бригу о Србији и ми смо на томе захвални", рекао је Вучић. Уз констатацију да никада до сада у Београду није видео више новинара на једном месту него вечерас, Вучић је рекао да је долазак Меркелове велика част за Србију. Премијер је истако да су односи Србије и Немачке све бољи у политичком и економском смислу. "Наша трговинска размена је 3,18 милијарди евра, Немачка је други увозник наших производа, а у немачким фирмама у Србији ради 26.000 људи", рекао је премијер и додао да се Србија ослања на Немачку.

Истакнуте три важне ствари

Вучић је рекао да је у разговору са Меркеловом истакао три важне ствари. Прво је било питање регионалне стабилности, политике мира и помирења. "Србија се понашала као стуб стабилности у региону и тако ће се понашати и убудуће", рекао је Вучић. Као друго он је навео да је у разговору са немачком канцеларком било речи о томе да је Србија успела да покрене тешке економске реформе. "Наш дефицит је", казао је ,"смањен са 6,6 на 1,6 одсто БДП-а, имамо веће приходе него што смо их имали и ове године ћемо имати позитиван раст наше привреде". Треће о чему је са Меркеловом разговарао је то да је Србија одлучна да настави свој пут европских интеграција и да на том путу и даље очекује велику подршку. Он је поновио захвалност Меркеловој што је, како је рекао, у неку руку била стуб стабилности и што је помогла Србији у ситуацији кад год смо имали неку дилему шта да учинимо. "Она је проналазила начин да нам помогне и није ме срамота да то кажем. Немачка и данас води рачуна о Западном Балкану и Србији", рекао је Вучић и изразио наду да ће се Меркелова у Београду осећати као код куће.
Прочитајте још:СДА ПРЕТИ: Вучић неће бити топло дочекан у Сребреници!Чуркин: Срби су патили као други, ако не и више
Извор: Srbijadanas.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА