Најновије

ОТРОВНИ МУТАНТ-ЛЕПТИРИ У СРБИЈИ! Нападају и "уједају" децу!

Необични бели лептири, који на крилима носе отров веома опасан по здравље, свакодневно "уједају" најмање тридесеторо деце у Рашкој области. Убод ових инсеката мутаната, чији је латински назив eurpoctis chrysorrhoea, изазива веома озбиљне последице, попут осипа по целом телу и кијања, па све до високе температуре и гушења.
Опасни бели лептир (Фото: subscribe.ru )

Опасни бели лептир (Фото: subscribe.ru )

Према тврдњама стручњака, бели лептири су у Нови Пазар и околне градове стигли из Рожаја, а нападају углавном ноћу, док људи спавају. Посебно опасне последнице остављају када "уједу" децу, због чега је од почетка јула у Рашкој области на стотине малишана завршило у болници. Чињеница да нападају ноћу и да због тога од "уједа" до одласка код лекара често прође и по неколико сати представља посебну опасност. Због тога и не чуди што је мештане Новог Пазара веома узнемирила појава ових инсеката. Професорка у једној новопазарској средњој школи Нувара В. каже да је кожа њене деце буквално букнула после "уједа" ових лептира. - Прозор нам је био отворен јер је вече било топло. Видела сам лептира на зиду, али нисам могла ни да претпоставим шта ће се десити. Током ноћи, у сну, синови су добили црвене тачкице по кожи, које су врло брзо почеле да се повећавају и шире по целом телу. Почели су да кашљу, кијају, гуше се и ујутро сам их одвела код лекара. Испред ординације било је најмање тридесетак деце са потпуно истим симптомима - каже саговорница, и додаје да се црвенило најпре јавља по врату и стомаку. Исти проблем имала је и Надица Симовић, која каже да је лептире приметила док је шетала Градским јазом. Они су, према њеним речима, летели око светиљки, а често су слетали и на пролазнике који су носили гардеробу јарких боја. - Осетила сам да ми је слетео испод увета и склонила сам га руком. Који минут касније добила сам осип, осетила сам јак свраб по врату и руци којом сам склонила белог лептира. Током ноћи добила сам блажу температуру и цело вече сам се масирала алкохолом - каже Надица. Педијатар Рајко Поповић каже да нема званичне податке о томе колико пацијената се јавило Дому здравља, али да се само Дечијем диспанзеру за помоћ обрати око тридесеторо деце дневно. - Реч је о алергијским реакцијама које се јављају након контакта са инсектима. То контактно запаљење коже не оставља озбиљне последице, али заиста ствара низ непријатности. Алергије те врсте лече се сирупима и гелом. Ове врућине додатно неповољно утичу на децу која имају симптоме алергије - рекао је Поповић. Онима који су имали контакт са белим лептиром лекари саветују купање медицинским сапуном са високом пх вредношћу као и мазање гелом који садржи хистамине. Растко Арсенијевић из Одељења за заштиту животне средине у Новом Пазару каже да ће белих лептира бити до друге половине августа. Они се крећу углавном по местима где има светлости и мигрирају долинама река или другим местима где су јачи ветрови. - Управо због тога их има поред реке Рашке. Алармирали смо "Србијашуме" и уколико се број лептира не смањи, они ће обавити запрашивање - рекао је Арсенијевић.

Кратко живе, али су опасни

Селма Нурковић, магистар микробиологије, каже да су се бели лептири размножили због временских неприлика, температурних разлика и нагле осцилације влажности ваздуха. - Животни циклус тих организама веома је кратак. Треба сачекати да најезда прође сама од себе, а након тога је неопходно обавити дезинсекцију. Код људи, како деце тако и старијих, који имају ослабљен имунолошки систем, контакт са тим инсектом може изазвати гушење - рекла је она.

Све о белим лептирима

* На крилима имају отровне иглице - длачице којима убадају људе * Њихов убод има за последицу озбиљне алергијске реакције * Последице се најефикасније лече алкохолом или специјалним геловима * Јављају се од почетка јула до средине августа * Активни су углавном ноћу, када нападају * Највише се скупљају око светлости, реагују и на шарену одећу
Прочитајте још:Како се наспавати када су врућине неподношљиве?Лекари упозоравају: Ево како да правилно користите клима-уређаје
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА