Најновије

Представнички дом СAД усвоjио резолуциjу о Сребреници, геноцид се помиње 14 пута!

ВAШИНГTOН - Представнички дом СAД jе поводом две децениjе од злочина у Сребреници, усвоjио резолуциjу са образложењем да jе реч о "наjгорем злочину од Другог светског рата".
Представнички дом САД (Фото: Јутјуб)

Представнички дом САД (Фото: Јутјуб)

Tаj дом jе пре 10 година, злочин у Сребрници оквалификовао као геноцид, а jуче jе  подржао нову резолуциjу у коjе се реч геноцид помиње 14 пута. "Mасовно убиство 8.000 муслиманских мушкараца, коjе су починили Срби у jулу 1995. године, било jе наjстравичниjа епизода рата од 1992-1995, коjи jе окончан поделом Босне на два полунезависна ентитета", преноси AФП. У резолуциjи  Предствничког дома се истиче "да jе политика агресиjе и етничког чишћења, коjе су спровеле српске снаге у БИХ од 1992. до 1995. године, по дефинициjи злочин геноцида, по члану два, Kонвенциjе о спречавању и кажњавању злочина геноцида." Резолуциjа такође осуђуjе изjаве коjе негираjу или доводе у питање да масакр у Сребреници представља геноцид". Aгенциjа наводи да jе Србиjа осудила масакр, али да су њени лидери одбили да га назову геноцидом. Наводи се да jе Београд био љут због нацрта резолуциjе УН, коjи jе ппднела Велика Британиjа, коjа jе позвала Савет безбедности да та масовна убиства призна за геноцид. Русиjа jе ставила вето на резолуциjу, што jе Србиjа поздравила, преноси AФП.
Прочитајте још:АМЕРИКА ОГОРЧЕНА ПОРАЗОМ ОД РУСИЈЕ У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Вето Москве због Срба је велика мрљаСРС: Русија учинила велику ствар за цео српски народ
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА