Најновије

Ципрас на корак од признања Косова!?

У дипломатским круговима шире се приче да у пакету услова које Грчка мора да испуни да би добила финансијску помоћ Запада стоји и признање Косова.
Ципрас (Фото: 7imeres.gr)

Ципрас (Фото: 7imeres.gr)

Све чешћи написи у грчкој штампи и најаве тамошњих аналитичара и политичара да је "Косово изгубљена битка за Србију" имају своју позадину. Због рањиве финансијске ситуације у којој се налази, Грчка ће морати да игра по нотама западних финансијера. - Чудо треба да се догоди да Грчка у наредних неколико месеци, највише годину, не призна Косово. Озбиљан подухват ће морати да учини српска дипломатија да званична Атина одустане од признања или да га бар пролонгира - тврди један од неименованих извора на које се позива дневни лист Блиц. Услови које ће званична Атина морати да испуни да би добила преко потребан новац нису само економски, већ и политички. Алексис Ципрас и његова администрација као разлоге за признање Косова, навешће љутњу због појединих изјава српског премијера Александра Вучића и министра спољних послова Ивице Дачића. - Ципрас је, наводно, лоше примио недавну критику Вучића на рачун грчког економског модела, док је Дачић критиковао поједине изјаве шефа грчке дипломатије - каже неименовани извор. Иако то нису прави разлози, Ципрас мора да представи ствари као да води сопствену политику, мада је јасно да ће у међународним односима поступати како му међународни ментори наложе. Још један од изговора за наводну љутњу биће тај што је Србија признала БЈР Македонију под њеним уставним именом. Политички аналитичар Душан Јањић очекује да ће признање доћи већ на јесен. - Ципрас ће одиграти прагматично. Признаће Косово како би одложио питање имена Македоније. Због лоше ситуације у којој се налази неће моћи да води своју политику. Мораће да чини уступке, а то ће у овом случају бити признање Косова - наводи Јањић. Јањић сматра и да би признање било корисно за успостављање веза између Грчке и Албаније и албанског народа у региону. Грчка је једна од пет чланица Европске уније које нису признале независност Косова. Косово нису признали ни Словачка, Кипар, Румунија и Шпанија.

Вулин: Грчка неће признати Косово

Министар Александар Вулин наводи да нема промене става Грчке по питању Косова. - То ми су ми званично потврдили представници Сиризе - каже Вулин. Вулинов Покрет социјалиста и Ципрасова Сириза имају посебан пријатељски однос, па је тако високи функционер Сиризе Јоргос Верверис у марту био у Београду.

Стефановић: Пријатељи решавају проблеме

- Грчка јесте подложна уценама, али мислим да је од признања за Приштину много важније отварање канцеларије Грчке у Приштини да би им се омогућио пријем у међународне организације. Чак и ако Грчка размишља у том правцу, међу пријатељима се такве ствари решавају једним добрим састанком, а прилика ће бити у септембру, када Алексис Ципрас дође у Београд - каже Борислав Стефановић, потпредседник ДС-а.
Прочитајте још:
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА