Најновије

Ови Срби су на мети џихадиста

Готово 1.000 наших грађана ради и живи у земљама у којима све снажније хара сунитска милитантна група Исламска држава Ирак и Сирија (ИСИС).
Исламски екстрамисти (Фото: presstv.ir)

Исламски екстрамисти (Фото: presstv.ir)

Иако самим боравком у тим земљама ризикују животе, они не желе да се врате у Србију јер су тамо запослени или пак имају породице. Тунис, Египат, Ирак, Либија и Сирија све чешће су поприште бруталних злочина Исламске државе, а последњи у низу је отмица и свирепо убиство Хрвата Томислава Салопека. Он је, наиме, отет 22. јула на подручју Каира док је службеним аутомобилом путовао на посао, а радио је за једну француску компанију. У фебруару ове године, на подручју Либије, на обали Медитерана, припадници Исламске државе брутално су убили 21 египатског хришћанина. И поред овакве ситуације, у тим земљама којима хара ИСИС и даље живи скоро 1.000 наших грађана, наводе у Министарству спољних послова. - Остало их је релативно мало јер су многи до сада евакуисани. Тако је у Тунису око 100 наших држављана, у Египту 287, у Ираку између 100 и 150, у Либији око 250, а у Сирији 100 до 150. Поједини наши држављани не желе да напусте те земље јер су радно ангажовани или су се тамо венчали - наводе у МСП-у. Како додају, Министарство и дипломатско-конзуларна представништва Србије редовно и са одговарајућом пажњом прате развој унутрашње политичке ситуације у тим земљама и одржавају стални контакт са нашим грађанима који тамо бораве. - Посебна пажња се посвећује безбедности наших грађана и чланова дипломатско-конзуларног особља - истичу у МСП-у. Да су сви који живе у државама у којима је активан ИСИС угрожени, па тако и наши држављани, оцењује војнополитички аналитичар Љубодраг Стојадиновић. - Сигурно је да сви који се тамо налазе могу бити угрожени, односно убијени или отети од стране припадника ИСИС-а. У том смислу, припадник ниједне нације није заштићен - напомиње Стојадиновић. Да наши држављани пак нису у опасности у истој мери као они са запада, оцењује Мирослав Лазански, војнополитички коментатор. - На мети ИСИС-а су махом мушкарци који су западњаци или пак раде за западне компаније. Мислим да им је и овај Хрват био мета јер је Хрватска имала истраживања нафте у Сирији и ту се конфронтирала са исламским фактором. Ми пак нисмо никаква атрактивна мета јер нас не доживљавају ни као верски ни као културолошки део Запада - сматра Лазански.
Прочитајте још:СНАЈПЕРИСТА БЕРИЋ: Код Доњецка су Украјинцима уништена два тенка и оклопоно возилоНови подвизи српског снајперисте у Доњецку (ВИДЕО/ФОТО)ТАЈНА ТЕСЛИНЕ АРХИВЕ: Српски научник из Америке тврди да је ФБИ покрао Теслу!
Извор: Ало  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА