Најновије

ПОЗАДИНА ЗАКОНА КОГ ЈЕ НИКОЛИЋ ЗАУСТАВИО: Ко су закупци луксузних вила?

Број закупаца државне имовине нагло је порастао у претходне две године, од када је постала актуелна и намера владајуће гарнитуре о доношењу закона о продаји државне имовине, који би омогућио закупцима да дођу до власништва над вилама на ексклузивним локацијама по вишеструко нижим ценама.
Спасио Дедиње: Томислав Николић (Илустрација: Правда)

Спасио Дедиње: Томислав Николић (Илустрација: Правда)

Међу закупцима су се нашли и функционери актуелне власти, односно неки од министара, запослених у Влади, као и директора јавних предузећа, истиче извор из врха власти који је захтевао анонимност, извештава дневни лист Данас. Након одлуке о повлачењу Закона о посебним условима продаје одређених непокретности у својини Републике Србије из скупштинске процедуре, изашли су на видело различити интереси одређених људи на јавним функцијама. "Није спорна намера о продаји државне имовине, већ начин на који је планирано да то буде спроведено, јер би многи актуелни закупци из различитих сфера јавног живота па и из врха власти добили ту имовину практично бесплатно на основу тога што су уложили одређена средства на реновирање, и слично", напомиње анонимни извор. Према овим тврдњама, чим се појавио текст закона, "било је јасно да су се ту изнамештали разни". Такође, тврди се и да су ти појединци који су сопствене интересе различитим каналима прогурали у законско решење, највише штете нанели "свом шефу, премијеру Србије". "С обзиром на то да Томислав Николић, који је одбио да потпише закон, то није искористио касније да поентира, у смислу да је спречио да појединци на јавним функцијама дођу до власништва над скупоценом имовином по много нижим ценама, евидентно је да су се Вучић и Николић договорили, односно да је Николић ту одлуку донео у сагласности са Вучићем", напомињу "анонимуси" из власти. Истовремено, Дипос (Дипломатско стамбено предузеће) данима одбија да објави списак објеката и закупаца државне имовине. Реч је друштвеном предузећу које изнајмљује објекте у државном власништву резиденцијалног типа, виле, зграде, станове и пословни простор. Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић изјавио је да ће казнити Дипос јер Мрежи за реституцију није доставио тражене податке. Он је навео да Дипос није доставио податке, који се тичу пописа државне имовине, а којома располаже. У међувремену, медији су дошли до неких од имена, али међу њима нема ниједно из актуелне власти. Политика је објавила да се међу закупцима налази, рецимо, Горан Бреговић, музичар. Да подсетимо, председник Србије Томислав Николић је одбио да потпише Закон о посебним условима продаје одређених непокретности у својини Србије, зато што сматра спорним то што право на куповину државне имовине имају само закупци. На тај начин је, како су изјавили у Председништву, повређено уставно право на једнак положај на тржишту. Медији су, позивајући се на Дипос, објавили да би "око 60 државних вила на Дедињу, Сењаку и Врачару могло да промени власнике уколико у парламенту прође Предлог закона о посебним условима продаје одређених непокретности у својини Републике". О листи објеката за продају одлучују: Републичка дирекција за имовину, Министарство финансија и Влада Србије. Након што је Николић одбио да потпише спорни закон, премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће га Влада Србије повући из процедуре због дописа председника државе и "злонамерних тумачења мотива за доношење таквог закона".

Никола Петровић: Нисам закупац

Никола Петровић, директор Електромрежа Србије, демантовао је да је закупац вила у власништву државе. Он је рекао да није закупац нити корисник имовине у власништву државе. То исто је учинио и министар здравља Златибор Лончар, залажући се да се списак закупаца објави јавно.

Михајловић: Верујем председнику Николићу

Поводом спорног закона појавиле су се спекулације у медијима о сукобу Вучића и Николића, као и тврдње да председник Србије прави нову странку, што је он демантовао речима да се зарекао да то неће учинити. "Апсолутно верујем изјави председника Николића да неће правити своју странку и хвала му на томе", рекла је јуче потпредседница СНС-а Зорана Михајловић. Она је на конференцији за новинаре у седишту странке рекла да је у то веровала и пре него што је Николић дао такву изјаву, додајући да би после тога било незахвално да она нешто више коментарише.
Прочитајте још:
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА