Најновије

Србија ће морати да изгради прихватне центре за емигранте

Затварање границе са Мађарском и немогућност реадмисије са Македонијом повећаће број избеглица који ће тражити азил у Србији, што ће условити изградњу кампова за азиланте широм Србије.
Азиланти у Београду (Фото: Јутјуб)

Азиланти у Београду (Фото: Јутјуб)

У дипломатским круговима кружи прича да ће УНХЦР Македонију ускоро прогласити небезбедном државом, стога неће моћи да се са њом спроводи споразум о реадмисији. Србија ће морати да изгради веће центре за прихват избеглица, с обзиром на тренд раста и старосну структуру мигрантског прилива, као и чињеницу да следе јесењи и зимски месеци у којима ће ти људи морати да се сместе на затвореном и прихватљивом месту за боравак. Истиче се да то не би требало да изненађује представнике Владе Србије, односно јавно мњење, с обзиром на то да је реч о логичној последици актуелног стања. Бројеви кажу да је сваког дана број избеглица који улазе у Србију све већи, а преглед актуелног стања говори и да међу њима има све више деце и жена. Јасно је да Србија тренутно нема капацитета да смести све те људе у прихватилишта. То сада није толико алармантно јер је топло, али следи хладнији период и уколико се ту ситуација не предупреди, прети својеврсна хуманитарна катастрофа. Председника скупштинског Одбора за одбрану и безбедност Момира Стојановића недавно је изјавио да би на територији Србије ускоро могао да настане центар за 400.000 азиланата, што су поједини министри у Влади Србије негирали, наглашавајући да такав захтев није стигао из ЕУ, као и да Србија неће бити "логор за миганте".
Прочитајте још:Немачка: Подржавамо отварање центара за смештај 400.000 азиланата у СрбијиОбрачун миграната у Ђевђелији: Општа туча – севале мотке и ножеви!
Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА