Најновије

Умро Миле Мркшић

Бивши командант војске Републике Српске Крајине генерал-мајор Миле Мркшић преминуо је данас у затвору у Португалу, где је служио казну. Мркшића је 2007. године Хашки трибунал осудио на 20 година затвора.
Умро Миле Мркшић (Фото: Јутјуб принтскрин)

Умро Миле Мркшић (Фото: Јутјуб принтскрин)

Њега је тај суд 1995. године оптужио да је заједно са Мирославом Радићем, Веселином Шљиванчанином и Славком Докмановићем одговоран за убиство хрватских заробљеника на Овчари, недалеко од Вуковара. Суђење је почело октобра 2005. године, а 27. септембра 2007, судско веће Хашког трибунала осудило је Мркшића на 20 година затвора Београдски медији јуче су пренели писмо Мркшићеве ћерке у ком се наводи да је Мркшић тешко болестан и да је породица 31. јула затражила од Хашког трибунала и надлежних министарстава у Србији да га пусти на привремену слободу ради лечења, али да нису добили одговор. Потпредседник Владе Србије Расим Љајић најавио је у суботу да ће 17. августа затражити да Мркшић, који се од 2012. године налази на одслужењу затворске казне у Лисабону, буде хитно пуштен ради лечења у Србији. "Разговарао сам са супругом Мркшића и амбасадором Србије у Португалији. Он је озбиљно болестан и у понедељак ћу тражити да се из хуманитарних разлога хитно пусти на лечење у Србију", рекао је Љајић. Миле Мркшић је рођен 1947. године у Вргинмосту, а као официр ЈНА учествовао је у борби за Вуковар 1991. године. Након те битке за Вуковар унапређен је у генерал-мајора ЈНА, а касније је постао врховни командант Српске војске Крајине маја 1995. године. Он је пензионисан након пораза крајишке војске августа 1995. године.
Прочитајте још:Емигрант покушао да силује Београђанку у сред градаПреговори се настављају, Вучић и Мустафа до краја августа у Бриселу
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА