Најновије

Српска војска између Истока и Запада

Како избалансирати политику војне неутралности и жељу за чланством у Европској унији, постаје све теже питање. Саму најаву још једне вежбе Европска унија види као проблем, а шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да Србија као земља кандидат испуњава своје обавезе.

Војска (Фото:Vs.rs)

Војска (Фото:Vs.rs)

Може ли Србија остати војно неутрална и постати члан Европске уније? Последњу деценију, Војска Србије има најбогатију сарадњу са Сједињеним Државама, НАТО-ом и земљама региона. Са Русијом је реализовала само једну војну вежбу "Срем 2014". Саму најаву још једне вежбе Европска унија види као проблем, а шеф српске дипломатије каже да Србија као земља кандидат испуњава своје обавезе. "Србија тиме што жели да уђе у ЕУ није пристала на то да се одрекне својих националних и државних интереса и свакако да она не жели да мора да се исповеда ЕУ о сваком потезу своје државне и националне политике", наглашава министар иностраних послова Ивица Дачић. Истиче да ЕУ мора да буде поштен посматрач. "Како то да ЕУ нема надлежност у вези са Хрватском која забрањује Србима да употребљавају ћирилицу, свој језик и писмо", указује Дачић. Половина свих међународних вежби Војске Србије део су војне сарадње са САД. У плану за следећу годину предвиђено је 127 активности, и школовање наших припадника у Америци. Српски гардисти који су учествовали на паради у Москви, учествоваће и на војној паради у Кини. "Оно што је кључно за разумевања српског, рекло би се, војног положаја, јесте та оријентација политике према ЕУ и НАТО-у, а с друге стране технолошка зависност у многим кључним компонентама од Русије. Рекло би се да ће се српска војна политика кретати у процепу између те две зависности", указује Бојан Димитријевић са Института за савремену историју. Мирослав Лазански, војнополитички коментатор Политике, сматра да Брисел покушава да дисциплинује Србију на један врло непринципијелан начин и да на Србији оштри неку своју политику. "Оно што не могу према Грцима, према Кипру, па чак ни према Финској, која такође има врло блиску војну сарадњу са Руском Федерацијом, покушавају то на Србији", истиче Лазански. Министарство одбране наглашава да сви досадашњи извештаји Европске комисије и известиоца Европског парламента за Србију потврђују огроман допринос Министарства одбране у процесу приближавања Европској унији. Тренутно 340 припадника ВС учествује у мировним мисијама УН и ЕУ, и то као посматрачи и медицински тимови. Влада Србије недавно је усвојила закључак да се што пре финализује процес ангажовања у концепту борбених група Европске уније.
Прочитајте још:Патријарх Иринеј: Срби, вратите се у Хрватску!БАХАЋЕЊЕ У ПРИВАТИЗАЦИЈИ: Управник каменолома напао екипу РТС-а!ОТАЦ ТАДЕЈ ЗНАО КАДА ЋЕ СЕ СРБИ ВРАТИТИ НА КОСОВО: После Милошевића ће доћи још гори
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА