Најновије

ВЕЖБАЈУ "ОЛУЈУ": Овако је прошла генерална проба хрватске војне параде (ВИДЕО-ФОТО)

Прослава злочиначке операције "Олуја", током које је протерано 220.000 Срба, док је готово две хиљаде њих погинуло, удаљена је свега два дана, а хрватске оружане снаге данас су имале генералну пробу.
Припреме за параду (Фото: Твитер)

Припреме за параду (Фото: Твитер)

Парадна улица украшена је заставицама Републике Хрватске док тенкови, борбена возила и припадници војске увежбавају дефиле. Знатижељни грађани посматрају вежбу са стране са спремним камерама и фотоапаратима. Влада Хрватске је објавила и мапу "свечаног дефилеа" на којој је обележено којим ће све деловима града војска проћи и које ће улице бити затворене за грађане и саобраћај. Одржана је и завршна вежба постројавања припадника оружаних снага. Представљена су борбена возила и опрема по НАТО стандардима. А ту је и званичан позив грађанима да присуствују "свечаности", 4. августа у Загребу и 5. у Книну, пошто владајуће странке нису могле да се договоре око заједничке церемоније.

"Рат је готов, на месту вољно"

Наравно, јуче смо имали прилике да видимо да ипак постоје Хрвати који се противе прослави акције "Олуја" током које су почињени злочини за које је Суд правде установио да постоје "елементи геноцида", иако су тужбе Србије и Хрватске за геноцид одбачене. У Загребу су у суботу ујутро освануле поруке против војне параде. Поруке попут "Рат је готов, идите кући" и "Рат је готов, на месту вољно" налепљене су преко плаката којима се грађани позивају да присуствују паради. Друштвеним мрежама шире се фотографије облепљених плаката, а неки од коментара за циљ имају да покажу да је надолазећа војна парада непотребна, као и да рат и милитаристичке симболе треба оставити у прошлости и окренути се изградњи мира у Хрватској. Све у свему, до поменуте прославе злочиначке акције хрватске војске ће ипак доћи, иако су многе државе ЕУ и партнери Хрватске у НАТО одбиле позив да учествују у дефилеу.
Прочитајте још:ШОКИРАО ХРВАТЕ: Хрватски писац Игор Мандић о „србофобији и неоусташким структурама“САРАЈЕВО: Манична еуфорија сребреничке годишњице испраћена забраном окупљања за жртве „Олује“НЕ ПОПУШТАЈУ ХРВАТИМА: Церар поручује да је Арбитражни споразум једина основа
Извор: Srbijadanas.com  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА