Најновије

СТРАТФОР: Следи нови сукоб Русије и Запада - сукоб на Кавказу!

САД - Позната америчка аналитичка кућа Стратфор је у својој новој студији оценила да је конфликт у Украјини отежао односе Русије и Запада, али да би центар сукоба Русије и Запада ускоро могао постати Кавказ.
Сила (Фото: ЈуТјуб)

Сила (Фото: ЈуТјуб)

Грузија, Јерменија и Азербејџан су земље у којима би могло дођи до нових конфликата, наводи Стратфор. Аутори ове студије пишу да после грузијско-осетијског рата из 2008. године, Русија је у Јерменији ојачала своје војно присуство, те тамо достигла снажне економске и политичке позиције. Русија је себи осигурала доминантну улогу на простору целог региона и то у Јерменији, Абхазији и Јужној Осетији кроз своје војно присуство, а са Азербејџаном има снажну сарадњу у области безбедности. Запад жели да спречи даље ширење руског утицаја на територији некадашње сојветске периферије. САД и ЕУ су подржали свргавање проруског председника у Кијеву са циљем постављања режима који би био више окренут Западу. Запад сада прави војне базе у Централној и Западној Европи, а жели да успостави јачу сарадњу у области безбедности са земљама тог простора некадашње совјетске периферије, наводе аутори студије коју је објавио Стратфор. Стратфор оцењује да је због тога могућ нови сукоб Русије и Запада, односно, да би центар сукоба Русије и Запада из Украјине могао бити пренет на Кавказ.
Прочитајте још:ЈУГОСЛОВЕНСКИ РЕЦЕПТ: НАТО са Порошенком припремио „Олују“ за ДонбасСНИМЉЕНИ: Транспорт огромне количине тенкова и артиљерије ка Донбасу (ВИДЕО)
Крајем августа ове године, у Грузији се отвара нови едукативни тренинг центар НАТО алијансе, што може означити почетак нових тензија, а у области Нагорно Карабаха конфликт се већ разгорева између Азербејџана и Јерменије и то после две деценије мирног суживота, каже се у студији Стратфора. Русија у том конфликту између Азербејџана и Јерменије држи дипломатску дистанцу, али има изграђену своју позицију, пишу аутори студије. Москва је позвала на дијалог обе стране и прекинула сарадњу у области обнове наоружања са обе земље, каже се у студији Стратфора. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА