Најновије

"Турског тока" нема ни на видику

Меморандум који помињу московски медији, а који наводно треба да потпишу Србија, Македонија, Грчка и Мађарска о изградњи наставка "Турског тока" до Аустрије - потпуно је преурањена вест.

Још се не зна када ће гас потећи "Турским током" (Фото: Pixabay)

Још се не зна када ће гас потећи "Турским током" (Фото: Pixabay)

Неозбиљна је тврдња како ће у септембру министри спољних послова балканских држава донети коначну одлуку о продужетку руског гасовода на трасу звану "Тесла", кад се још не зна када ће бити потписан договор између главниг актера - Анкаре и Москве.

У септембру се очекује сусрет председника Путина и Ердогана, па ће се видети колико има истине у прогнози да би тада требало да се потпише међудржавни договор о градњи једног цевовода, а остала три би се спустила кад за то обе земље буду заинтересоване. Турски министар енергетике Танер Јилдиз саопштио је јуче да је из Анкаре у Москву упућен нацрт међувладиног договора о градњи "Турског тока". То је одговор на "папир" који је Москва послала Турцима пре десетак дана. Турцима се не жури јер је доток гаса из Русије у Турску у првих шест месеци пао осам одсто. То се објашњава девалвацијом турске лире. Министар Јилдиз каже да то ствара потешкоће у буџету јер се за гас треба потрошити допунских 3,82 милијарде долара. И у турској амбасади у Москви су пре пар дана рекли да је пројект "Турског тока" тек у почетној фази и да до његове реализације треба да прође много времена. Да ће руско-турски гасовод тако лако доћи и до нас, и у Србији већ сумњају. - Како могу Грчка, Македонија, Србија и Мађарска да потписују уговор пре Русије и Турске, то се треба запитати - каже Војислав Вулетић из Удружења за гас. - Чак и да се о "Тесли" и говори, једино Мађарска можда има новца за то. Остале земље су потпуно без средстава за тако велики пројекат. У "Гаспрому" кажу да би постављање једног цевовода "Турски ток" коштало 4,3 милијарде долара, а сва четири 16 милијарди. У те рачунице многи сумњају јер се за градњу "Јужног тока" планирала цена од 16 милијарди долара, а у октобру прошле године чак 23 милијарде.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА