Најновије

СУДИЋЕ СЕ ОВК ЗЛОЧИНЦИМА: Зелено светло за Специјални суд

Косовски Уставни суд одобрио је почетак конституисања Специјалног суда за ратне злочине, без обзира на захтев опозиције да суд оцени уставност амандмана 24 на косовски устав који представља основу за доношење закона, пише данас "Коха диторе".
ОВК (Фото: ЈуТјуб)

ОВК (Фото: ЈуТјуб)

Уставни суд је председници Косова Атифете Јахјага дао зелено светло за потписивање указа о проглашењу два закона који произилазе из амандмана 24 - Закона о Специјалном суду и Закона о правној заштити потенцијално оптужених у судским процесима пред Специјалним судом. Извор "Кохе диторе" је рекао да се ради у неколико праваца у формирању суда, укључујући и преговоре са земљом домаћином у којој ће се налазити Специјални суд, о просторијама, изради статута и осталих регулаторних аката, избору судија и осталог особља, као и формирању инфраструктуре тог механизма који ће само формално бити део косовског правосудног система. "Коха диторе" наводи да ни у косовској влади, ни у ЕУ о томе није било речи. Пре недељу дана, 24 посланика опозиције затражило је од Уставног суда да донесе одлуку којом ће ставити ван снаге амандман 24 на Устав Косова неопходан за формирање Специјалног суда. Оспорен је и садржај и процедура усвајања амандмана. Опозиција је затражила да се не признају никакве правне последице која би могле да проистекну из амандмана, што подразумева и прекид процедуре за конституисање Специјалног суда који ће се бавити наводним ратним злочинима бивше ОВК из извештаја Савета Европе.
Прочитајте још:Косовска полиција исељава српску породицу из стана у Косовској МитровициУжаси НДХ: Логор за децу у СискуПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ О ОДНОСУ СА КАТОЛИЦИМА: „Дај Боже да се поврати оно време када смо били једно“
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА