Најновије

КИНЕСКО ТРЖИШТЕ УНИШТИЛО ЕВРОПСКЕ БЕРЗЕ: Ево које државе ће највише патити након економске катастрофе

Мултинационална инвестициона компанија “Голдман Сакс” објавила је табелу која показује колико на европске берзе утиче финансијски крах који се у понедељак догодио на кинеском тржишту.
Евро (Фото: Pixabay)

Евро (Фото: Pixabay)

“Голдман Сакс” је својим клијентима у уторак послао обавештења да се ситуација поправља и неће доћи до нове глобалне рецесије, уз табелу која показује да је немачка берза била најизложенија кризи на кинеском тржишту акција. То је због тога што је Немачка, која важи за великог извозника, учестало пословала са Кином за време економског бума који је најмногољуднија земља света доживела током последњих десет година. Списак такође показује утицај “црног понедељка” на берзе широм Европе, поредећи њихов досадашњи учинак и ситуацију након девалвације кинеске валуте јуана. На листи се налази десет индекса различитих европских берзи од којих је индекс немачке берзе ДАX на првом месту са добицима од почетка године до краха 17,2 одсто. Након краха дошло је до губитка од 12,8 одсто. Затим следе Холандија, Швајцарска, Велика Британија, Европа, Еврозона, Француска, Шведска, Италија, Шпанија и Норвешка. Оно што је необично јесте непропорционалност последица берзанског краха у Кини. Примера ради, берза у Норвешкој у реду је оних које најмање послују са Кином, и тиме је најмање изложена утицају кинеског тржишта. Логично би било да норвешка берза претрпи најмање последице краха у Азији, али се десило управо супротно, с обзиром да су њени годишњи добици готово избрисани, те је сада на губитку од 1 одсто од почетка године. Ово се десило због пропратних фактора. Иако норвешка берза као таква није трговала кинеским деоницама, деоничари на берзи су трговали са појединим компанијама које су имале додирних тачака са азијским тржиштем, те се створио својеврсни домино-ефекат.
Прочитајте још:Пургин: Рат ће почети и без Порошенковог наређења!Земан: Мигранти покуповали све маказе у Србији и секу мађарску тарабуПутин: Русија за сарадњу у авијацији са страним партнерима
Извор: Блиц  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА