Најновије

НЕ МОЖЕ СВАКО У СРЕДЊУ ШКОЛУ: Догодине се уводи уписни праг

Следеће године биће промењено бодовање за упис у средње школе тако што ће први пут бити уведен уписни праг. Ова новина важиће већ за садашњу генерацију осмака, за које ће у јуну идуће године важити нова правила бодовања уписа.
Срђан Вербић (Фото: Јутјуб)

Срђан Вербић (Фото: Јутјуб)

– У завршној фази је нови правилник о упису у средње школе, којим се уводи праг знања за упис у средње школе. То значи да ће ученицима бити потребно најмање 50 бодова уколико желе да упишу четворогодишњу средњу школу – изјавио је јуче министар просвете др Срђан Вербић.
Он није хтео да открива више детаља, већ је рекао да ће све бити познато када овај документ буде објављен у "Службеном гласнику". До сада су свршени основци могли да стекну максимално 100 бодова, тако што су све петице из претходног школовања доносиле 70 поена, док су савршено урађени тестови из српског језика, математике и комбиновани тест носили још додатних 30 поена (10 по тесту). Ученици су после распоређивани у школе на основу бодова, њихове листе жеља и броја слободних места, а уписни праг није постојао. Применом нове одлуке ђаци ће бити мотивисани да више "загреју столице" како би дошли до књижице жељене школе, побољшаће се структура ђака у стручним школама и гимназијама, а истовремено ће се попунити клупе трогодишњих школа које јесу од значаја за привреду Србије, али су из године у годину све празније, истичу у Министарству просвете.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА