Најновије

АНТИЋУ ДА ЛИ МОРА ТОЛИКИ ОСМЕХ: Министри играли фудбал са убицом Срба, док је премијер Вучић навијао

БРИСЕЛ - Пре четири године информација о руковању Хашима Тачиjа и тадашњег председникa Демократске стране Бориса Тадића изазвала је бројне полемике у српској јавности. Међу онима који су тада критиковали Тадића био је и лидер СПС и данашњи министар иностраних полова Ивица Дачић.
Сметало им руковање, а данас играју фудббал (Фото: Принтскрин РТС)

Сметало им руковање, а данас играју фудббал (Фото: Принтскрин РТС)

Дачић је тада рекао да је Тадић својим поступком дао "легитимитет човеку за кога постоје индиције да је био умешан у трговину људским органима". Међутим, само три године касније, Тачи не само да је легитимни преговарач у Бриселу, већ српски министри играју фудбал са њим. Њихови осмеси током заједничког сликања и утакмице показују да не осећају ни најмању мучнину што се поред њих налази човек који је чак и правоснажно осуђен због организовања и убиства више цивила и полицајаца на Косову и Метохији, да је организовао логоре у којима су силоване Српкиње и за која је сам Дачић тврдио да је учесник трговине људским органима. Још више чуди извештавање српских медија који су дружење српског државног врха за доказаним злочинцем јавности приказали да најпозитивнији догађај. Да ли су сви заборави да је Хашим Тачи од 1992. године, кад је завршио терористичку обуку у Албанији, био у врху пирамиде која је руководила  нападима на полицију и цивиле на Космету. Тачи је после војне обуке у Албанији, са припадницима армије Албаније и под командом њених старешина, на подручју Србице формирао непријатељско терористичко удружење, као део терористичке организације ОВК. „Тачијева екипа” је у почетку изводила нападе на подручју Косовске Митровице, Глоговца, Вучитрна и Србице. Истрага је  утврдила да је Тачи био међу организаторима напада ватреним оружјем и бомбама на објекте, возила и припаднике полиције, војске и избегличке кампове 1993. на подручју Глоговца у којима су убијена четири и рањена три полицајца, док је покушано убиство још 16 људи.  Тачи је наредио и учествовао у терористичком нападу на путу Косовска Митровица– Пећ у којима су 17. јуна 1996. убијена три, а рањена шесторица полицајаца. Србија је тада оснажила потерницу за Тачијем и још седам албанских терориста, а на њен захтев расписана је и потерница Интерпола. У логорима који су се налазили на територији под командом Хашима Тачичија затворени Срби су били изложене физичком и психичком малтретирању.  Цивили су били присиљени да гледају убиства, сексуална злостављања, мучења и премлаћивања. Утакмици која је одиграна у Бечу, између екипе "Чланица ЕУ" и "Будућих чланица", присуствовао је и, ништа мање расположен, премијер Србије Александар Вучић који је бодрио "нашу" екипу (у којој је био и Тачи). Српски министар рударства и енергетике Александар Антић играо је за Тачијев тим, док је Дачић суделовао у утакмици као линијски судија. Иако су преговори са Тачијем били жалосна неминовност коју намећу међународни чиниоци, учешће српског државног врха у ревијалној утакмици са доказаним злочинцем представља огромно понижење Србије и отварање нове ране породицама Тачијевих жртава.
Прочитајте још:НЕ МОГУ МУ НИШТА: Чак трећина Руса Путина сматра највећим поносом своје земљеСрбија да буде трпељива са избеглицама јер јој смештју рат са исламом
Извор: Правда    

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА