Најновије

Удружиле се мафијашке породице, Италија у паници

Моћне породице из свих региона Италије заједно живе и раде у Риму. Ова реченица звучи као увод неке утопистичке криминалне бајке. Према наводима италијанске полиције, удруживање мафијаша је и те како реална чињеница."Краљ Рима": Овом поруком су мафијаши испратили Виторија Казамонику. У извештају италијанске полиције, који је објавио лист "Ла Стампа", наводи се да је Рим, осим што је главни град Италије, такође и престоница прања новца.
Вито Корлеоне (Фото: Принтскрин)

Вито Корлеоне (Фото: Принтскрин)

Укупно 45 криминалних организација, од клана 'Ндрангета из Калабрије, преко Коза ностре и Казамонике до Каморе из Напуља, закопале су ратне секире и почеле су да сарађују, а све у циљу стицања огромне финансијске користи. Овај неочекивани савез ставља италијанску полицију на Танталове муке. "Рим је постао европски центар прања новца, у коме се обрћу огромне суме ос кријумчарења дроге и оружја, отмица, изнуда, зеленашења и проституције", наводи се у извештају римских безбедносних служби. Наводи се да је у питању "нова врста организованог криминала", другачија од оног који је био карактеристичан за мафију, нарочито оне породице из Сицилије, Калабрије и Кампање, које су малтене опремљене попут малих војски. Колико су мафијашке породице постале блиске и колику моћ имају показује прошлонедељни погреб шефа клана Казамоника, Виторија Казамонике, који је сахрањен уз прави мини-спектакл. Од посипања поворке ружиним латицама из хеликоптера до позлаћених кочија, све је подсећало на "Кума", легендарно остварење Франсиса Форда Кополе. Чак је и музика била из поменутог филма. Оваква врста "мафијашке бахатости" разбеснела је премијера Матеа Ренција који је сахрану назвао "планетарном срамотом за Италију". У италијанским медијима, ипак, сахрана није баш испраћена у маниру Ренцијеве изјаве. За то је одговоран управо клан Казамоника, који је упутио многобројне претње смрћу новинарима који су писали о сахрани. Рим се још увек тресе од прошлогодишњег скандала, када је откривено да градом већ читаву деценију хара група "Мафија капитале", коју су чинили контроверзни бизнисмени, подмићени политичари и званичници, чланови градске управе. Према подацима полиције, "Мафија капитале" је у том периоду разним махинацијама присвојила скоро пола милијарде евра, што је новац који је требало да иде граду Риму. Заверу је окрио шеф полиције Ђузепе Пињатоне, а налог за хапшење издат је у децембру 2014. године на чак 1.200 страница, након чека је почело привођење осумњичених.
Прочитајте још:МЕДИЈСКИ РАТ: Ово је тренутно највећи руско-амерички суокб, а Русија га добија!КАКО СЕЈЕШ, ТАКО ЖАЊЕШ: Русиjа упозорава EУ на последице подстицања сукоба у свету
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА