Најновије

Надбискуп тражи референдум о усташком поздраву

Немачки недељник "Цајт" објавио је текст у коме наводи да неки од великодостојника католичке цркве "отворено симпатишу усташе".Лист наводи да неки од великодостојника католичке цркве траже да се о уводјењу фашистичког поздрава у војску "за дом спремни" распише референдум, али подсећа и да је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић против ове иницијативе.
Степинац у са нацистима скроз десно (Фото: Википедија)

Степинац у са нацистима скроз десно (Фото: Википедија)

Немачки недељник је у петак у свом интернет издању објавио вест о изјави председавајућег бискупске конференције Хрватске надбискупа Желимира Пуљића који је предложио референдум о поновном увођењу у војску фашистичког поздрава "за дом спремни", под насловом "Хрватски надбискуп позива на референдум о фашистичком поздраву". Тај поздрав су, како подсећа немачки недељник, користиле хвратске усташе, које су биле повезане са Хитлеровом Немачком и он је од тада забрањен. "Неки од великодостојника католичке цркве отворено симпатишу усташе", наводи "Цајт". Лист, међутим, подсећа да је Грабар-Китаровић ове седмице одбила иницијативу једне групе конзервативних политичара о поновном увођењу поздрава у војску, а током фудбалских утакмицама тај се поздрав, како се наводи у тексту, готово увек скандира. Недељник подсећа да се у јуну, за време квалификационе утакмице против Италије у Сплиту, могао да види кукасти крст, који је био исцртан на трави фудбалског терена на Пољуду. После једне утакмице са Норвешком, расправљало се и о искључењу хрватске фудбалске селекције са европског првенства, подсећа недељник и додаје да је Хрватска од 2009. године члан НАТО и од 2013. године Европске уније. Група хрватских грађана затражила је недавно од хрватске председнице и лидера ХДЗ-а Томислава Крамарка да се у службену употребу у хрватским оружаним снагама уведе фашистички поздрав "За дом спремни".
Прочитајте још:Усмрћена два војника окупационих снага, три су рањенаНови руски резарач са јединственим оружјем отиснуо се у море (ВИДЕО)
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА