Најновије

ОПАКО: Обама провоцира Путина - али и целу Русију!

ВАШИНГТОН - Барак Обама, амерички председник, после јучерашње јавне објаве да САД има право на Арктик и да ће их у томе цео свет следити, умањујући улогу Русије на Арктику, данас наставља са провокацијама руских власти по том питању.
Обама - жели Арктик (Фото: whitehouse.gov)

Обама - жели Арктик (Фото: whitehouse.gov)

Наиме, Обама је на свом званичном сајту, односно, на сајту Беле куће објавио "чек којим је купљена Аљаска". Подсећамо, Аљаска је продата за свега 7.2 милиона америчких долара. Руси су продали Аљаску Американцима не тако давне 1867. године, а сада је Обама искористио овај факт на пољу борбе за Арктик, наводећи уз фотографију чека речи да су "те 1867. године америчке власти зауставиле напоре Русије да прошире свој утицај на пацифичку обалу Северне Америке". Оваква провокација за циљ има да подсети да је Америка већ једном победила Русију по питању територија у овом делу света. Јуче је Обама изјавио да је горући проблем човечанства "глобално отопљавање", скренувши пажњу на претеће катастрофе на Арктику и истичући да Арктик нуди нове могућности развоја Сједињених Америчких Држава. Данас је отпутовао на Аљаску и то је први пут да један амерички председник посећује Аљаску. Он је пред одлазак на Аљаску рекао да „на Аљаску не иде зато што је она лепа, него зато што она за САД значи нове могућности“. „Мој циљ је да убедим друге нације да се заједно посветимо проблему глобалног отопљавања. САД и Кина су учиниле много поводом тог питања. Поставили смо пример који треба следити. Још неке водеће светске земље покушавају да буду конструктивне на том пољу.“ – каже Обама видно не помињући Русију као фактора на Арктику, иако је Русија поставила већ војне базе тамо. Он истиче Кину као некога ко је амерички савезник, отворено поручујући заправо Русији да САД желе Арктик. Обама је оваквим наступом отворено објавио својеврсни рат Русији, што се види из тога да је цео свој став о Арктику изнео умањујући огроман значај и лидерску улогу коју има Русија на овом делу планете. Русија од 2001. године тражи део континенталног прага или шелфа (продуженог дела копна који се налази испод површине плитког мора), између осталих морске гребене Ломоносов и Меднељејев који су богати енергентима, али су њени захтеви раније били одбијани због недостатка информација, недавно је објавио руски Спутник. Русија је Уједињеним нацијама поднела ревидирани захтев за проширење границе континенталног шелфа на Арктику на рачун морског гребена Ломоносов и других субјеката који имају континентални карактер.
Прочитајте још:(УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО) НАЈБРУТАЛНИЈЕ ДО САД: Исламисти спаљују четири жива шиита везаних ланцима!Снимак експлозије испред Раде: Ватрогасац гађао демонстранте, они на њега бацили бомбу (ВИДЕО/ФОТО)
Руси су већ изградили војне базе скоро на целом простору Арктика на који полажу право. Реч је о територији од око 1,2 милиона квадратних километара и готово пет милијарди тона угљоводоника. На арктичко проширење претендују још четири државе — Данска, Норвешка, Канада и САД. О својим правима на ову област јавно је прва почела да говори Русија још 2001. године. Тада је захтев био одбачен, али је у међувремену Министарство природних ресурса и екологије припремило 11 томова доказног материјала. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА