Најновије

ПРАВДА ОТКРИВА: Скривена плажа на Студеници (ФОТО)

УШЋЕ - На само колометар и по од Ибарске магистрале, у месту Ушће, где се срећу студена Студеница и Ибар, скривена од погледа јавности, недалеко од Немањићке светиње цркве Св. Николе, налази се плажа на Студеници. Путници који, у овим врелим данима, пролазе Ибарском магистралом ка Краљеву или Рашкој ни не сањају какво освежење могу ту наћи.
Брана је и подводни мост и речни ђакузи (Фото: Плажа Ушће)

Брана је и подводни мост и речни ђакузи (Фото: Плажа Ушће)

До плаже се стиже путем који иде ка манастиру Студеница. Плажа на Студеници позната је за сада само мештанима и тек по којем госту са стране који је заслужио да му се покаже. Плажа Ушће настала је преграђивањем Студенице браном, вештачком браном од природних материјала (дрвета). Брана подиже ниво и тако плитка Студеница постаје рај за све који траже освежење, а поготово за намлађе. До плаже се може доћи на три начина, код цркве Св. Николе постоји дрвени пешачки мост чији је прелазак сам по себи авантура. Десно од моста постоји пешачка стаза кроз ливаду која води до плаже. Ако пре моста кренете путем надесно наћићете се на супротној обали а тада су вам на расолагању две атракције, подводни мост или мини скела за прелазак. Архитекта бране са надимком Плочар, који воли да напомене да има само осам разреда школе, пројектовао је као део бране подвнодни мост. Његовим мостом, док вам вода долази до изнад колена, можете прегазити Студеницу и одмах започети своје расхлађивање. Ту је и мини скела, па ће вас, ако не желите да загазите у воду, превести Плочар или неко од дечака који као да никад не одлазе са плаже. Када скела крене на другу страну готово сви купачи се закаче или попну на њу и гурају је ка другој страни. На плажи постоји и плажни бар са приступачним ценама које Београђани и не памте. На овој плажи још увек нису чули за реч комерцијализација. [caption id="attachment_496146" align="aligncenter" width="650"]
Плажни бар Ушће (Фото: Правда)

Плажни бар Ушће (Фото: Правда)[/caption] [caption id="attachment_496149" align="aligncenter" width="650"]
И прасе је дошло на плажу (Фото: Правда)

И прасе је дошло на плажу (Фото: Правда)[/caption] Ипак, главна атракција је сама Плочарева мултипрактик брана. Брана осим што преграђује Студеницу и служи као подводни мост, представља невероватни речни ђакузи. Доњи део бране направљен је степенасто па се посетиоци могу удобно сместити и пустити да им се Студеница слива низ тело што пружа осећај као да вас масирају по целом телу. Сва нервоза и стрес биће као водом однешени.  

Црква Св. Николе

[caption id="attachment_496141" align="alignright" width="250"]Црква Светог Николе у Ушћу (Фото: Википедија) Црква Светог Николе у Ушћу (Фото: Википедија)[/caption] Црква Св. Николе у Ушћу велика је српска светиња за коју нажалост људи мало знају. Управо на овом месту десило се оно што је данас незамисливо, Срби су се сложили и направили снажну српску средњовековну државу. Према легенди, на месту на ком је подигнута црква, Св. Сава, над моштима Св. Симеона, помирио је своју завађену браћу Стефана и Вукана.
Ушће се налази на пола пута између Краљева и Рашке, осим прелепе природе и гостољубивих мештана, овај крај је богат историјским и верским споменицима. На само 11 километара од Ушћа налази се и манастир Студеница. Недалеко је и средњовековна тврђава Маглич, манастири Градац и Павлица... Овај део Србије пребогат је природом и српском историјом. Искористите лепо време и посетите Ушће, старе манастире, Плочареву брану и плажу. Ако им се допаднете, можда вам домаћини открију још неку скривену лепоту овог краја.
Прочитајте још:РЕГАТА ТВРЂАВА: Поносно бранили заставе средњовековних српских градова
Извор: Правда  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА