Најновије

"Драматична већина грађана ће гласати на референдуму против правног насиља БиХ"

"На референдум у Републици Српској спремно је да изађе 80 одсто грађана, од којих би чак 75 процената гласало против наметнутих одлука високог представника, посебно о Суду и Тужилаштву Босне и Херцеговине" изјавио је данас председник РС Милорад Додик за "Еуроблиц".

Милорад Додик (Фото: ЈуТјуб)

Милорад Додик (Фото: ЈуТјуб)

Додик истиче да је за потребе оцењивања валидности одлуке о одржавању референдума направљено истраживање и додаје да би "драматично велика већина грађана" гласала против тих одлука. На питање опозиције шта после референдума, ентитетски председник каже да ако народ каже "не", то ће значити да одлуке Суда и Тужилаштва БиХ од тог момента не могу да се примењују. Додик тврди да није проблем да на нивоу БиХ постоји Суд и Тужилаштво који би одлучивали у складу са тим шта јесу овлашћења БиХ, а не да одлучују по законима које доноси РС јер тиме девастирају правосуђе Српске, преноси Радио телелевизија Републике Српске. - Ако на то пристанемо, онда се поставља логично питање шта ће Република Српска. Све то морамо имати на уму када о томе причамо - рекао је Додик. Поручио је, такође, и да не жели више спекулације на тему одржавања референдума. - Референдум се ради с одређеним циљем, а циљ је да се правно насиље виског представника анулира чињеницом да се врати у уставни оквир договор о Суду и Тужилаштву. Биће референдума по многим другим питањима, као што је то дозвољено у читаваом свету - наводи Додик. Народна скупштина РС усвојила је 15. јула одлуку о расписивању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ, који ће, према одлуци, бити одржан у првој недељи по истеку 50 дана од ступања на снагу ове одлуке.
Прочитајте још:Додик: Срби су највећи страдалници на простору бивше ЈугославијеШта се спрема у босанском лонцу?Анђелковић: Кормакова је признала да се спрема удар на Српску
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА