Најновије

НОВИ СВЕТСКИ ХИТ: Вршчанин патентирао кафу од цвекле!

ВРШАЦ - Николаје Котрла (63), пољопривредник из Влајковца, недалеко од Вршца, у Заводу за интелектуалну својину Републике Србије регистровао је под бројем 53804 свој проналазак: "Поступак за производњу бескофеинског напитка од цвекле", и тиме досањао свој сан.
Да ли бисте пробали кафу од цвекле? (Илустрација: Правда)

Да ли бисте пробали кафу од цвекле? (Илустрација: Правда)

Реч је о поступку за производњу бескофеинског напитка, који припада групи сурогата кафе. Каже: "И кафа је и није кафа, на традиционални напитак подсећа и бојом, и укусом, и мирисом". Николаје се нада да ће његов патент наћи место на великом тржишту, упркос томе што, поред свих изузетних особина, има и једну ману: скупљи је од природног зрна кафе, и није намењен "широким народним масама". "Скупљи јесте, али има спектар квалитетних особина, који преузима од основне сировине – цвекле, коју свако сеоско домаћинство сеје на свом поседу. Идеја да истражујем ми је пала на памет, веровали или не, у сну, пре пет-шест година. У међувремену сам, међутим, пореметио сан, мозгајући, читајући сијасет стручне и лаичке литературе, испробавајући технолошки поступак на десетине пута..., како бих дошао до формуле која обезбеђује квалитет мом напитку", каже Николаје Котрла, пољопривредник и проналазач из Влајковца, који тврди да у свету нема сличног роизвода, "мада је извесна сродност са једним из Русије била на провери". Николаје, иначе, није "обичан сељак", јер се деценијама бави шахом, и носилац је титуле мајсторског кандидата, баш као и његови, на том плану успешнији, унуци Стефан, тек свршени професор географије, и Себастијан, студент филологије. Котрла каже да је и за природну кафу и за његов напитак од пресудног значаја поступак припремања. Том делу разговора се придружује његова супруга Ана, и објашава да је тиха ватра кључ успеха у петоминутном припремању сваке кафе, па и овог напитка. Мада се ослонио на мишљења ауторитета, технолога, нутрициониста и налаза лабораторија, Николаје је направио и својеврсни тест са пет комшиница. Свака је добила по шољицу његовог напитка, и требало је да одреди која је природна, а која добијена од прерађене цвекле. Две су несигурно рекле да је од цвекле, а три да је од самлевеног зрна кафе. "После тога, кад год дођу, захтевају од Ане да им припреми искључиво моју кафу", поносно каже Николаје. Он тврди да је на бројним дегустацијама, у Србији и иностранству, ретко ко погодио да његова кафа није кафа. "А знате шта је у свему 'шлаг на торти'? Па то што након испијања, на дну шољице остаје соц боје топљене млечне чоколаде, који нуди разне фигурице за – гледање у шољу, и углавном су то слике које 'наговештавају' лепе догађаје. Прави домаћински производ. Из Влајковца и околних села, много наших има у Швајцарској, Канади, Шведској, Америци..., и када се враћају у те земље обавезно понесу и, у скромним условима произведену - моју кафу, чије је паковање својеврсни сувенир", вели Николаје, који је као интелектуалну својину заштитио и амбалажу – посудицу од буковог дрвета, у коју се пакује материјал довољан за 300 милилитара напитка. Упитан о даљим плановима, Николаје врти главом, загледан у једну тачку испред себе, и каже да производњу цвекле, у еколошким условима, не види као могући проблем, нити препреку може да представља прерада цвекле. По њему је обрада тржишта пресудна, јер је за то потребан капитал, пише еВршац.
Прочитајте још:
Извор: ekapija.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА