Ђумбир, чворноват корен карактеристичног, љутог укуса, један је од најшире коришћених и најбоље истражених лекова из кухиње.
У блиском сродству са зачинима куркумом и кардамомом, ђумбир се најмање 5.000 година користи као лек и зачин. Познат је широм света због своје способности да ублажи мучнину, повраћање, јутарњу мучнину и остале тегобе са варењем. Међутим, постоје докази о многим другим користима које пружа. Ево тих ситуација.
Зауставља мигрене Дански истраживачи су пријавили да једна трећина кафене кашике свежег или ђумбира у праху, узета на први знак мигрене, може смањити симптоме блокирањем простагландина, једињења која изазивају запаљење у крвним судовима мозга. За разлику од аспирина и њему сродних лекова, ђумбир блокира само оне врсте простагландина које изазивају запаљење, а не и оне које имају корисну улогу, на пример јачање желудачне слузокоже.
Бол код артритиса Исти простагландини који доприносе болу код мигрене изазивају и отицање зглобова код особа са реуматоидним артритисом или остеоартритисом. Једно истаживање је открило да је ђумбир ублажио симптоме код 55 одсто особа са остеоартритисом и 74 процената оних са реуматоидним артритисом. Узастопно стављање издробљеног корена ђумбира на кожу може обезбедити додатно олакшање.
Запушеност код прехлада Ђумбир може да блокира производњу супстанци које доприносе сужавању бронхија у организму, као и повишеној температури. Гингероли у ђумбиру такође спречавају кашаљ.
Снижава холестерол Лабораторијска истраживања указују да ђумбир смањује апсорпцију холестерола у организму и да поспешује његово излучивање.
Менструални грчеви Хемијска једињења у ђумбиру делују као спазмолитици и блокирају болне контракције материце.