Најновије

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ: Србија улази у процес признавања Косова 18. децембра

ПРИШТИНА - Приштински лист "Газета Експрес" је објавиo текст у којем истиче да ће процес признавања Косова од стране српских власти отпочети 18. децембра.
Европска Унија (Фото: Pixabay)

Европска Унија (Фото: Pixabay)

Српски медији су објавили да ће ЕУ отворити преговарачка поглавља са Србијом 18. децембра, а прво поглавље се тиче статуса Косова, пише Газета Експрес. Лист анализира постојећу позицију Србије у процесу европских интеграција, те истиче да ће отварање преговарачких поглавља са ЕУ бити и почетак процеса признавања Косова. "Газета Експрес" истиче да чињеница да је поглавље 35. које се бави статусом Косова прво на листи поглавља која ће се отворити јасан показатељ да је Србија решила да реши најважније питање, а то је да признавање Косова. Лист наводи да је чак и према мишљењу великог броја српских политичких аналитичара, поглавље 35 заправо процес признавања Косова од стране власти Србије. У тексту стоји да су лидери ЕУ јавно саопштили и потврдили да ће "прво бити отворено поглавље 35 које је и најтеже за државу Србију". Подсећамо, недавно је лидер Либерално демократске партије, Чедомир Јовановић, јасно поручио српској јавности да ће признавање Косова бити један од главних услова за чланство Србије у Европској Унији. Јовановић је позвао да Србија што пре омогући Косову столицу у Уједињеним Нацијама, као и да што пре призна Косово као независну државу, јер ће то, како каже он, бити један од главних услова за чланство Србије у ЕУ. Први човек Европске Комисије, Јоханес Хан, изразио је уверење да ће Србија највероватније до краја године почети са отварањем преговарачких поглавља. Позитиван сигнал на том пољу је послала и Ангела Меркел, државна канцеларка Немачке, на самиту у Бечу.
Прочитајте још:СПРЕМАЈУ НАМ РАТ: Диже се „Прешевска долина“ – траже исти статус као ЗСО на Космету!ВУЧИЋ ОДБРУСИО ЕВРОПИ: Много причате, а мало радите – ниједну кризу нисте решили!
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА