Најновије

Ово је најважнија ствар за ваш мозак, а сигурно је не уносите довољно у организам!

Када мислите на витамине и минерале који су вам неопходни, јод није прва ствар која вам падне на памет. Ипак, овај минерал може да буде важнији и од калцијума и од витамина Ц, а дневно треба да унесете 150 микрограма.
Мозак (Фото: pixabay)

Мозак (Фото: pixabay)

Прошле недеље је један британски лист специјализован за дијабетес и ендокринологију објавио да би труднице требало да узимају јод као додатак исхрани јер ће то подстаћи бебин когнитивни развој и повећаће IQ. Осим тога јод спречава опадање косе и подстиче њен раст, штити вашу штитну жлезду и доприноси уништавању ћелија рака. "Јод је веома значајан за наш организам, нарочито за функционисање тироидне жлезде. Једном речју, за нормалан рад штитне злезде", истиче нутриционисткиња Гордана Милићевић.

Препоручене дневне дозе:

* Од 2 месеца до 4 године- 70 микрограма/дневно * 4 године и старији, као и труднице и дојиље 150 микрограма/дневно Намирнице у којима се налази јод су: морски полодови, спанаћ, коприва, бели лук (који се иначе сматра природним антибиотиком), орашасти плодови.. Дакле, у којим намирницама га има? - Највише природног јода пронађено је у океану. Изузетно велики проценат јода налази се у алгама које се још називају и поврћем из мора. - Плодови мора апсорбују велику количину јода. Посебно се издвајају шкољке, шкампи и бела риба. Конзервирана туњевина у уљу, такође садржи велику количину јода. - Из поврћа, орашастих плодова и житарица је тешко извући довољно јода, али ако уносите по неколико малих порција, успећете. - У чаши млека од 200 мл има око 60 микрограма јода. - У два штапића од рибе има око 66 микрограма јода. - У 125 мл воћног јогурта има око 60 микрограма. - Ако поједете четири шкољке, унећете 69 микрограма јода. - У два кувана јаја има 54 микрограма овог минерала.
Прочитајте још:Само 5 минута вежбања дневно: Здрава кичма за сва времена! (ВИДЕО)ДА ЛИ СТЕ МЕЂУ ЊИМА: 350 милиона људи у свету је депресивно
Извор: 24sata.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА