Најновије

УСТАВНИ СУД РС ОДЛУЧИО: Референдум може да се одржи!

БАЊА ЛУКА - Уставни суд Републике Српске потврдио - одлука Народне скупштине о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ не вређа витални национални интерес Бошњака.
Уставни суд Републике Српске (Фото: Јутјуб)

Уставни суд Републике Српске (Фото: Јутјуб)

Да Република Српска има право на референдум, јер јој ту могућност пружа њен Устав, и да одлука Народне скупштине нема национални предзнак и не вређа друге народе, потврдио је и Уставни суд Републике Српске. Јасно је то било и председнику Републике Милораду Додику када се одлучио да рад БиХ правосуђа оцене грађани, јер је пропао договор постигнут с бившом високом представницом ЕУ Кетрин Ештон. Дијалогу Српска даје још једну шансу. Хоће ли је бити - одговор је у Бриселу, где се сутра настављају разговори о реформи правосуђа. "Ми тражимо брза решења. То не могу бити решења која ће се одуговлачити. Ми нисмо ни једног тренутка рекли да нећемо одржати референдум, али смо рекли да у дијалогу тражимо решења за оно што треба да да одговор и сам референдум", истакао је председник Додик. Иако је незахвално коментарисање судских одлука, председник Парламента Недељко Чубриловић каже да је Уставни суд само потврдио да је Народна скупштина место где се поштује Устав и Закон: "Морам да изразим задовољство што је Суд потврдио исправност НСРС, што нисмо прекршили и ушли у скукоб једног закона... Очекујем да одлука Народне скупштине буде проведена". Опозиција која је ускратила подршку иницијативи председника Републике, каже, да је одлука Уставног суда очекивана. СДС поново поставља питање – шта и како даље? Одржи ли се референдум лидер НДП-а Драган Чавић предвиђа "грчки сценарио". Каже: "Позивам СНСД да проведе референдум.... Нека нам је Бог на помоћи". СНСД-ов Милан Ковач каже да су ставови ове странке јасни: "Питање је велико шта ће, а шта неће бити? Дијалог иде, али верујте да ће референдума бити". Бошњаци најављују апелацију Уставном суду БиХ. Хоће ли је поднети лидер СДА Бакир Изетбеговић, још не откривају. Сенад Братић каже да ће "у сваком случају, надлежно лице, упутити апелацију Уставном суду БиХ". Хоће ли бити референдума, одговор би могао, за два дана, да стигне из Брисела. Тамо ће министри правде Антон Касиповић, Мато Јозић и Јосип Грубеша с комесаром за проширење Јоханесом Ханом, покушати да договоре оно што је за БиХ и бошњачке странке "осињак" коме не треба прилазити. Он се зове правосуђе.
Прочитајте још:Додик: Изворни Деjтон уместо нових измена – шанса БиХСАХРАЊУЈУ РС: Понашање српских представника на нивоу БиХ је велеиздајничко, биће позвани на одговорност!
Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА