Најновије

КИТАРОВИЋ У БАЊАЛУЦИ: Услов за трајни мир је чланство БиХ у ЕУ и НАТО

Председник Републике Српске Милорад Додик и председница Републике Хрватске Колинда Грабар-Китаровић констатовали су данас на састанку у Бањалуци да је неопходно унапређивати односе у региону и изражена је спремност да Хрватска помогне БиХ на европском путу.
За БиХ у НАТО пакту (Фото: ЈуТјуб)

За БиХ у НАТО пакту (Фото: ЈуТјуб)

Након што је Додик информисао хрватску председницу о свим важним политичким темама у РС и БиХ, одржан је и заједнички састанак делегација које су предводили председник РС и председница Хрватске. На састанку су доминирала питања сарадње, посебно у области саобраћајне и енергетске инфраструктуре, саопштено је из кабинета председника РС, пренела је Фена. С тим у вези заједнички је истакнута потреба што скорије изградње моста на Сави, који повезује Хрватску и РС. Изражено је очекивање да ће проблеми који су пратили реализацију овог пројекта бити превазиђени, да ће најфреквентнији гранични прелаз у БиХ изградњом тог моста бити растерећен. Питање сарадње у области енергетике, такође, је било једна од тема о којој је посебно било речи, с нагласком да енергетски пројекти могу бити и јесу добра спона у односима Српске и БиХ с Хрватском. Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изјавила је данас у Бањалуци да Босну и Херцеговину види као чланицу Европске уније и НАТО и то што је могуће пре, јер је "то услов за трајни мир". "То је услов за трајни мир, сигурост и опстанак свих народа на овим просторима", рекла је Грабар-Китаровић новинарима, након састанка са бискупом бањалучким Фрањом Комарицом. Она је додала да, осим што се залаже за европски и евроталански пут БиХ, жели и равноправност сва три народа на целој територији БиХ, пренела је Фена. "Ове године, када обележавамо 20. годишњицу Дејтона, видим пригоду да се настави са институционалном надоградњом како би се заиста осигурала равноправност свих народа. Мени као хрватској председници посебна је брига положај хрватског народа у БиХ и њихов опстанак и останак на овим просторима за шта треба створити многе предуслове. Нажалост, пола Хрвата је отишло из БиХ у односу на бројке пре рата", указала је она. Да би се остварили услови за останак неопходне су, додала је, не само политичке, већ и привредне и безбедносне прилике и развој. Стога је, како је истакла, с председником РС-а Милорадом Додиком разговарала о многим конкретним пројектима инфраструктуре, повезивања саобраћајног, енергетског и свих других сектора, а нада се и привредним пројектима, јер види да овај део БиХ природно гравитира према Хрватској када је реч о привредној и свакој другој сарадњи.
Прочитајте још:НАТО ПРЕВАРАНТИ У ЦРНОЈ ГОРИ: Подметнули ми – нисам хтео да учествујем у споту!Македонија, пендреком на мигранте (ВИДЕО)
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА