Најновије

ГЛЕДАЈТЕ УЖИВО: Антидржавни протест у Кишњеву - "мајдан" у најави! (ВИДЕО)

МОЛДАВИЈА - У главном граду Молдавије, у Кишњеву, у току је масован протест људи, а захтева се смена власти и расписивање парламентарних избора.
Протест у Кишњеву (Фото: ЈуТјуб)

Протест у Кишњеву (Фото: ЈуТјуб)

У Молдавији за разлику од Украјине, на протесту против власти учествују и гласачи орјентисани ка Русији, као и гласачи оријентисани ка ЕУ, па иако постоји друштвена поларизованост и подељеност око ЕУ политике Молдавије, против актуелних власти су и једни и други. Аналитичари оцењују да Молдавија може постати критична само уколико "Запад" умеша своје прсте, те поларизује антируска расположења, а протесте претвори у "борбу за ЕУ" као што је то урађено у Украјини. "Народ жели искрене промене и протести неће бити прекинути“. – каже Константин Косачев, председник Комитета за међународна питања при Државној Думи РФ и истиче да су могућа три сценарија. „Власт може прићи народу и у миру се договорити с њим, мада тешко, јер за сада дијалог одбијају обе стране. Могуће је да демонстрацијама буду изнуђени превремени избори, те да избори буду легитимно одржани, а трећи сценарио је опција „обојене револуције“ у Молдавији.“ – каже Косачев. Косачев истиче да је „обојена револуција“ могућа у случају да становништво које је проевропске оријентације покуша да превлада и крене у стварање својеврсног „мајдана“. У том вртлогу би се кристалисало као горуће питање Придњестровље и на тај начин други део становништва оделио од „проевропских“ струја, што би довело до реакције званичне Русије, каже Косачев. Ту би се поновила пропаганда као у Украјини, а то значи причу о томе како „Руси долазе!“, наводи он. Подсећамо, покрајина Придњестровље се отцепила од Молдавије и од тада су руске трупе присутне у тој области. Због присуства руских трупа, у геополитичким анализама, Придњестровље се често означава као могуће жариште и простор новог конфликта Русије и Запада. Пратите уживо:
Прочитајте још:The Telegraph: Велика Британија ће срушити НАТО алијансу – Британци се окрећу Путину!Песков одбрусио Обами: Немате појма!
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА