Најновије

ШАРЛИ ЕБДО ПОНОВО ШОКИРА: Француски лист карикатуром исмејао смрт малог Ајлана

Талас огорчења захватио је друштвене мреже пошто се лист Шарли Ебдо новим карикатурама повредио осећања многих користећи трагичну смрт малог сиријског дечака Ајлан Курдија.
Алан Курди (Фото: Јутјуб)

Алан Курди (Фото: Јутјуб)

Прва карикатура под називом "Добродошли, мигранти" приказује језиву слику утопљеног трогодишњег дечака како лежи лицем према песку са коментаром "Тако близу циља." Поред тела је билборд чувеног Мекдоналдсовог Хепи мил оброка са осмехом на лицу кловна маскоте овог ланца ресторана, који узвикује: "Мени - двоје деце по цени једног".Друга је названа "Доказ да је Европа хришћанска." На карикатури су приказане ноге једног детета које се дави и човек који, очигледно представља Исуса Христа који хода по води. "Хришћани ходају по води ... муслиманска деца тону", пише у пратећем у натпису. Слике трагично настрадалог Ајлана Курдија постале су симбол тренутне избегличке кризе. Ајлан се удавио у Егејском мору заједно са својим петогодишњим братом Галипом и њиховом мајком Рехен покушавајући да стигне до грчког острва Кос. Нове карикатуре изазвале су бројне реакције и коментаре. Неки коментатори сматрају да Шарли Ебдо овим карикатурама не вређа смрт дечака, већ исмева реакцију Европе на избеглички кризу, која не чини више за помоћ избеглицама и у којој избеглице називају "економским мигрантима". Ипак, већина корисника друштвених мрежа оштро критикује исмевање Ајланове смрти. Поједини коментаришу да је Шарлие Ебдо "гомила обманутих расиста" која не би требало да се зове "новинарима". Други сматрају да је без ообзира на принцип слободе говора, карикатура малог Ајлана срамотна. Многи сада постављају питање: Да ли смо сви ми Шарли сада? Француски сатирични часопис Шарли Ебдо познат је иначе као "велики заговарач слободе говора" и по својим контроверзним, али и провокативним карикатурама. Листе је у јануару ове године био жртва терористичког напада када је због карикатура пророка Мухамеда страдало 12 његових новинара. Након напада, подршка за овај часопис уследила је широм света. Сви су у знак подршке објављивали "Ја сам Шарли Ебдо". која је представљала солидарност за слободу говора.
Прочитајте још:НЕЋЕМО ДА ПРИМИМО ИЗБЕГЛИЦЕ: Србија распоређује Војску на граници?!Американци спремају одлуку коју ће осетити цео свет!
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА