Најновије

Прве избеглице стигле у Хрватску (ФОТО)

Више аутобуса с избеглицама стигло је пред хрватску границу. Они су се преко поља упутили да пређу границу. Око 8.30 хрватска полиција почела да их региструје, јављају јутрос хрватски медији.Аутобуси који су последњих дана превозили избеглице из Прешева према граници Србије и Мађарске од синоћ су преусмерени на Шид и границу с Хрватском. Хрватски радио јавља да су први аутобуси стигли јутрос око четири сата, а нешто пре седам сати избеглице су кренуле преко поља у смеру Илока. Међу њима је пуно деце и младих и доста су исцрпљени. Претпоставља се да иду у место Сот где постоји прихватни центар Црвеног крста, а Хрватски радио сазнаје да су им управо представници Црвеног крста из Србије рекли да ту дођу. Већина људи доспелих у среду ујутро у Шид су Сиријци и Авганистанци, мушкарци, жене и деца свих животних доби. Око 8.30 хрватска полиција опколила је прву групу избеглица и одвела их на регистровање. Ако буду могли да уђу у Хрватску, избеглице које желе да наставе путовање према северу Европе, мораће да прођу и кроз Словенију, јавља АП.На аутобусима којима се превозе избеглице стоји "Шид" и "Хрватска". Мађарска је у потпуности затворила своју границу са Србијом, па су руте сада промењене.Према подацима Управе граничне полиције, и даље су затворени су гранични прелази Хоргош и Бачки Виногради с Мађарском.
Мигранти (Фото: Танјуг принтскрин)

Мигранти (Фото: Танјуг принтскрин)

Група превозника избеглицама је обезбедила превоз, па су на пут из Прешева кренуле десетине аутобуса, чији возачи избеглицама наплаћују између 25 и 35 евра. У Шид су већ током ноћи пристигле прве избеглице које су промениле руту за одлазак у Западну Европу након што је Мађарска затворила границе. После поноћи мање групе избеглица пристизале су у Шид таксијима, који би их остављали у близини Вашаришта, одакле би пут ка Хрватској наставили пешице. У Шиду је некадашња дечија болница "Принциповац" припремљена за прихват избеглица, а тај објекат се налази на само стотину метара од граничног прелаза Сот. "Припремили смо објекат за прихват избеглица", рекао је извештачу Танјуга са лица места управник објекта Радослав Милошевић. Он је рекао да у том објекту може да буде збринуто 250 мајки са децом и да ће за остале бити постављени шатори. У прихватни центар биће примане избеглице које буду долазиле организованим, а не индивидуалним превозом. Из Црвеног крста добијен је налог да се припреми дечја болница "Принциповац", која је више година затворена, за могућ долазак избеглица, а која је у добром стању. У некадашњој дечјој болници од раних јутарњих сати чека се на долазак аутобуса са избеглицама који је кренуо из Прешева. Иначе, надлежне власти не очекују да ће се избеглице дуже задржавати у том прихватном пункту, већ да ће веома брзо настављати своје путовање.
Прочитајте још:ХУМАНИТАРНА КАТАСТРОФА: У Србији ће остати заробљено 50.000 избеглицаЛе Пен: Ово са мигрантима је као инвазија варвара на Рим!
Извор: index.hr, Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА