Најновије

Уколико почнете да једете по 3 урме дневно, ево шта ће се десити

Урме садрже много лековитих састојака и зато би требало чешће да их конзумирате.
Једите урме, здраве су (Фото: cravebits.com)

Једите урме, здраве су (Фото: cravebits.com)

Да ли сте се икада запитали шта би се десило ако почнете да једе урме? Вероватно не. Већина људи не размишљају о урмама и њиховом утицају на здравље. Али, уколико почнете да једете по 3 урме дневно, ево шта ће се десити.

Хранљиве су

Прва ствар коју ћете приметити је да урме имају неке одличне нутритивне предности. Не морате да узимате додатне витамине уколико једете 3 урме на дан. Оне садрже бакар, калијум, влакна мангана, витамин Б-6 и магнезијум.

Побољшавају варење

Урме су одлична храна за варење. Ако имате проблема као што су ИБС, затвор или неке друге проблеме дигестивног тракта, урме вам могу помоћи. Оне садрже влакна која су лековита и смањују ризик од рака дебелог црева. Урме се чак препоручују и као третман за хемороиде.

Урме као аналгетик

Због тога што садрже доста магнезијума, урме могу да ублаже бол и помогну код отока. Студије су показале да магнезијум у урмама може помоћи у смањењу артеријске упале и да смањује ризик од срчаних болести, као и низ других запаљења.

Урме за здраву трудноћу

Једна студија тестирала је у којој мери урме утичу на трудноћу и порођај. Истраживачи су тестирали 69 жена и дошли до закључка да ако су жене јеле урме током последње четири недеље њихов порођај је био безболнији. Урме такође помажу и при губитку тежине након трудноће.

Урме као лек за висок крвни притисак и мождани удар

Магнезијум који је садржан у урмама користан је и када је у питању смањење високог крвног притиска. Калијум у урмама је такође користан, јер помаже бољи рад срца и смањује крвни притисак. Рађено је и истраживања да се утврди да ли или не урме имају неког утицаја на ризик од можданог удара. Седам различитих студија је доказало да магнезијум смањује ризик од можданог удара за око 10% на сваких стотину милиграма магнезијума ако се узима свакодневно. Истраживање је објављено у American Journal of Clinical Nutrition и јасно показује да урме могу смањити ризик од можданог удара.

Бољи рад мозга

Рађене су студије које су испитивале како састојци у урмама утичу на здравље и рад мозга, и резултати су показали да када имате довољно витамин Б6 у вашем систему, ваш мозак заправо ради боље. То значи да имате више фокуса, прецизнији сте и приступате информацијама брже. Урме изоштравају наш ум, и уколико их једете побољшаћете памћење.
Прочитајте још:Рицинусово уље помаже код чак 25 болестиДа вас леђа више не боле: Уље белог лука ублажава тегобе
Извор: Ствар укуса

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА