Најновије

ПОЧЕЛО ЈЕ: Американци прете Русији због Арктика

САД - Последњих неколико дана се диже тензија око питања Арктика, а све се дешава услед најаве руског председника, Владимира Путина, да ће узети учешћа у раду Генералне скупштине Уједињених Нација.
Вашингтон (Фото: Pixabay)

Вашингтон (Фото: Pixabay)

Првенствено је Барак Обама, председник САД-а, у својој видео најави, индиректно напао Русију, наговестивши да ће САД покренути питање Арктика као стратешки важног питања за, како Обама каже, будући развој Сједињених Америчких Држава. Он је то учинио пред одлазак на Аљаску, где је провео последња три дана, а то је био први пут да један амерички председник посети Аљаску. А сада су Американци потврдили најаву сукоба и упутили претећу поруку Русима и то преко једног од највећих русофоба међу америчким политичарима, Џона Мекејна. "Руска флота ледоломаца и војна инфраструктура на Арктику директно угрожавају интересе САД и крше принцип о слободи мора." - каже Мекејн. Мекејн је за Вол Стрит Журнал оценио позиционирање Русије на Арктику "агресијом и претњом међународном поретку". Он каже да Русија покушава да успостави контролу над воденим путевима на овом делу планете, а на тај начин ће угрозити везе Америке са савезницима у Европи. "То је претња међународном миру." - директан је Мекејн. "Русија тренутно има 27 ледоломаца, а Америка свега два и то неисправна. Ми нисмо у истом рангу са Русијом на том пољу, али то и није наша игра." - каже Мекејн, покушавајући Русију да представи агресивном, а САД као земљу која тежи мирним решењима и дијалогу, али је ипак на крају завршио у свом препознатљивом стилу и послао претеће поруке. "Ми морамо демонстрирати силу на време, како би предупредили конфликт. Ми морамо наћи начина да се ојачају војне снаге и наших савезника у НАТО алијанси." - рекао је Мекејн.
Прочитајте још:НОВИ УДАР НА ПУТИНА: ЕУ и САД јачају санкцијеЧепурин: Косово у Унеску — кршење Резолуције 1244ОВО ЋЕ ЕКСПЛОДИРАТИ КАД ПУТИН ДОЂЕ У УН: Обама добија одговор!
Обама је, у својој најави одласка на Аљаску, истакао да је проблем глобалног отопљавања један од највећих проблема човечанства, а затим рекао да су Кина и САД урадили много на том пољу и дали свету пример који треба следити. Амерички председник је говорећи о глобалном отопљавању и Арктику потпуно маргинализовао значај Русије на овом делу планете, што је био поприлично отворен знак да Американци по питању Арктика сматрају својим највећим непријатељем управо Русију. Обама је додатно показао да ће САД кренути у озбиљну борбу за Арктик тако што је сутрадан и на свом званичном сајту, односно, на сајту Беле куће објавио „чек којим је купљена Аљаска“. Подсећамо, Аљаска је продата за свега 7.2 милиона америчких долара. Руси су продали Аљаску Американцима не тако давне 1867. године, а сада је Обама искористио овај факт на пољу борбе за Арктик, наводећи уз фотографију чека речи да су „те 1867. године америчке власти зауставиле напоре Русије да прошире свој утицај на пацифичку обалу Северне Америке“. На овај начин, Обама жели да поручи да је Америка већ једном победила Русију на Арктику. Са друге стране, Русија сматра Арктик својом територијом и већ је поднела захтев Уједињеним Нацијама да Арктик буде признат руским и званично. Војска Русије је веома снажно присутна на Арктику, а тамо су већ изграђени и аеродроми и потпуна инфраструктура, док су званичници Кремља најавили и пројекат насељавања Арктика. Неколико држава полаже право на Арктик, а међу њима су САД, Канада, Норвешка и Данска. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА