Најновије

Све странке за изборе у једном дану

Уз објашење да је крајње време се прекине са праксом готово непрекидних политичких кампања, грађани Србије би од следећег изборног циклуса на гласање за локал, покрајину и републички парламент могли да иду у истом дану.
Гласање у једном дану? (Фото: РТС принтскрин)

Гласање у једном дану? (Фото: РТС принтскрин)

Такву идеју лансирали су напредњаци, а највеће странке власти, али и опозиције начелно немају ништа против ње. А да би се установила оваква изборна динамика нису потребне радикалне промене законодавства, већ практично само договор међу кључним играчима у политичкој арени. Шеф посланичке групе СНС у Скупштини Србије Зоран Бабић каже за "Новости" да је Србија предуго у "фази непрекидних избора", јер се готово сваког месеца одржава гласање у некој од општина: - Напредњаци ће на првом јесењем заседању Скупштине Србије, у октобру, изаћи са својим предлозима реформе политичког система. Заложићемо се да се избори на свим нивоима одржавају истовремено, а највероватније и да се број народних посланика "закуца" на 150. И лидер социјалиста Ивица Дачић поручује да се ова странка одувек залагала да треба успоставити циклус редовних избора. Овакав став, тврди Дачић, није последица било каквог страха од изласка на биралишта, нити је повезан с лошим прогнозама изборних резултата. И водећа странка опозиције, ДС, нема ништа против истовременог гласања за све нивое, јер је, како поручују, у демократској држави свеједно да ли су избори за локал или републику посебно или одвојено: - Борићемо се за такву државу, колико год прљавих кампања, притисака и насиља против нас буде било. А обједињени избори, осим председничких, јер мандат шефа државе траје пет година, правно су могући од следећег априла. Тада падају редовни локални и покрајински избори, а њима се могу придружити и ванредни парламентарни, наравно, уколико Влада Србије поднесе оставку - каже нам Бојан Пајтић, председник демократа. Смањују се и трошкови За политичког аналитичара Зорана Стојиљковића обједињени избори су добро решење, јер, пре свега, смањују трошкове за кампању и организацију гласања. Он каже да ово изборно правило није ствар која би се могла обезбедити законом, већ више питање политичког бонтона и одговорности највећих странака које би о томе постигле договор.
Прочитајте још:Шешељ: Идемо на ДНК, стојим иза свега што сам рекао!Вучић: Отварање прелаза Батровци или контрамере: Сутра хитна седница Владе Србије
Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА