Најновије

ВАШИНГТОН У ПАНИЦИ: Увешћемо санкције Кини!

ВАШИНГТОН - Председник Кине, Си Ђинпинг, стигао је у Вашингтон синоћ, где се срео са Бараком Обамом, председником САД-а.
Обама дочекује Си Ђинпинга (Фото: ЈуТјуб)

Обама дочекује Си Ђинпинга (Фото: ЈуТјуб)

Њих двојица су разговарали уз вечеру, јављају амерички медији, и договорали се о данашњем сусрету са америчким званичницима на којем ће се разговарати о проблемима у области сајбер безбедности. Обама је у обраћању јавности рекао да ће "САД бити приморане да уведу санкције Кини", уколико Кина не буде прекинула са хакерским нападима на системе САД-а. Кина одбацује било какву умешаност у хакерске нападе на територији САД-а, али Бела кућа одбија да прихвати тврдње Пекинга истинитим. Обама чврсто стоји на становишту да кинеске власти константно нападају САД користећи специјалне хакерске јединице. Обама је поновио оно што је рекао и пре два дана, а то је да су "Русија и Кина близу да престигну САД у технологијама сајбер безбедности". "Близу су, али ми још увек водимо на том пољу. Ми смо још увек бољи, па нека замисле шта би било када би ми кренули да нападамо њих." - рекао је Обама. Потпуно је јасно да се у сфери сајбер безбедности води потпуни рат, те да је САД у паници од све јачих напада који долазе од Кине и Русије. Сајбер безбедност је вероватно једна од најважнијих сфера за сваку државу у 21. веку, јер постоји опасност да држава, сви државни и војни системи, буду потпуно онеспособљени путем хаковања одређених информационих система. Обама је раније најављивао да би због целог проблема односи САД и Кине могли бити нарушени, али ово је први пут да САД директно прете санкцијама Кини. Паралелно, Обама покушава да придобије Кину са свог блиског савезника, па је тако недавно говорећи о проблему Арктика истакао да су САД и Кина највише урадили на проблему глобалног загрејавања, те да су Кина и САД дали пример целом свету који треба следити. Он је на овај начин практично понудио Кини да заједно воде причу о овом глобалном проблему, али то ће тешко ићи обзиром да САД отворено тај проблем користи за дефинисање позиција наспрам Арктика, односно, за конфронтацију Русији по питању власништва над територијом Арктика.
Прочитајте још:Чомски о Трампу и другим републиканским кандидатимаПРИЗНАЛИ: Ако их Руси ударе – Исламска држава ће нестати!
Извор: Правда  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА