Најновије

Зашто ће Асад из рата изаћи као победник?

Maгазин "TIME" објавио је текст "Зашто је Асада тако тешко срушити с власти?" у коме објашњава комплексност рата у Сирији и зашто Запад не успева да сруши председника Башара ал Асада.
(Фото: nationalturk.com)

(Фото: nationalturk.com)

Има верне савезнике у иностранству

Асад тренутно под својом контролом држи 25 одсто сиријске територије, а покушаће да је задржи пошто-пото. Један од кључних разлога зашто успева да се и даље одржи на власти је помоћ коју добија из иностранства. Тренутно му у томе највише помаже Русија, која се нада да ће осигурати војно упориште и заштитит свој приступ отвореном мору на Средоземљу, јединој руској луци изван бившег совјетског савеза. Како би то осигурала, Москва је Асаду послала шест тенкова Т-90, 15 топова, 35 оклопних возила и 200 маринаца у последњих неколико недеља, пише "Time".

Асад као мање зло

Исламска држава у Сирији држи 50 одсто територије, а прилично је јасно како је Асад у тој земљи ипак мање зло. Исламска држава је најбоље финансирана и организована терористичка организација коју је свијет видио. Од пореза и ратног плијена џихадисти зараде више од милион долара дневно. Готово 40 терористичких група из 18 држава обећале су вјерност Исламској држави, а више од 20.000 страних бораца из 50 земаља им се придружило. Асад је окрутан, али његови лимити су ипак познати. ИД и даље има потенцијал глобалног ширења.

Многе трагедије

У сиријском грађанском рату убијено је више од 200.000 Сиријаца, док је њих четири милиона напустило земљу. Њих 7,6 милиона присиљени су отићи из својих домова, али остали су у Сирији. Више од половине становништва у избеглиштву је од 2011. године. У сценарију у којем се грађански рат завршава сутра, људи више немају земљу у коју би се вратили. Економија је пропала, а сиријска фунта је изгубила 80 одсто своје вредности према америчком долару. Људски губици и економски трошкови значе да је држава у великим и тешким проблемима, независно од тога да ли Асад остане или оде са власти.

Рат на два фронта

Иран је сиријском председнику за борбу против терориста дао много новца, док је Русија осигурала пуно оружја. Западњаци очајнички желе да униште исламисте, али не желе да то ураде тако што ће подржати Асада. Сједињене Америчке Државе су покушале да обуче сиријске побуњенике. Након уложених пола милијарде долара, у Сирији је тренутно само "четири или пет побуњеника" који ће покушати да оправдају уложен новац. Чврсти код одлуке да не помажу Асаду, западне власти су сада заузеле "подели па владај" приступ у борби против Исламске државе. Због тога су сада повезане са ирачким Курдима, којима је САД обећао војну подршку вредну 180 милиона долара. Циљ је ослабити Исламску државу присиљавајући je да води рат на два фронта.

Важност Турске

Турска је једино земља НАТО-а која има границу са Сиријом и Ираком. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган до сада је највише интереса показао за бомбардовање курдских побуњеника, а мање бораца исламиста. Турска је до краја августа извела 300 ваздушних напада против Курдске радничке странке у односу на три напада против Исламске државе. Ердоган жели да искористи рат крај граница како би оживио своју политичку судбину и вратио апсолутну већину. Туска је већ нагласила проблем сиријског сукоба - свака сила има своју агенду, Турска жели да се бори сс Курдима, Иран жели да победи сиријске побуњенике које подржава Саудијска Арабија, САД је фокусиран на рушење Исламске државе, док Путин ситуацију користи за борбу против Запада. Супарништва и савези овакве врсте имају само једну сигурну последицу, а то је Асад као победник. Иако се бори против Исламске државе, управо га успон истог и даље држи на власти, закључује магазин "Time".
Прочитајте још:ПУТИН САСУО У ЛИЦЕ АМЕРИКАНЦИМА: Ја у Сирији наоружавам легитимну власт а ви терористе!Амерички новинар рекао Путину да је „цар“: Ево шта му је лидер Русије одговорио (ВИДЕО)
Извор: Time.com/Cdm.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА