Најновије

Одлука о изборима 15. октобра

Премијер Србије Александар Вучић објавиће 15. октобра коначну одлуку о изборима, а најизвесније је да парламентарни буду одржани заједно са покрајинским и локалним на пролеће 2016. године.
Александар Вучић (Фото: РТС принтскрин)

Александар Вучић (Фото: РТС принтскрин)

Премијер Вучић још није дефинитивно преломио да ли ће да распусти актуелни министарски тим који води али је то извеснија опција од реконструкције Владе и одлагања избора. Извори из врха СНС прецизирају да су прошлог месеца шансе за републичко гласање биле 50:50, али да је сада много вероватније да ће државни избори бити организовани истовремено са покрајинским и локалним у априлу идуће године. Наиме, после јавних афера у коју су упали поједини министри, периодичних, али суштинских несугласица између чланова Владе, као и критичке атмосфере коју ствара део друштва и политичке сцене, премијер је близу одлуке да поново од бирача затражи потврду легитимитета за своју политику. Шеф посланичке групе СНС Зоран Бабић изјавио је јуче да подржава идеју министра Небојше Стефановића да буду расписани избори на свим нивоима: - Изборе је неопходно одржати у истом дану, јер је то економичније, а онда у наредне четири године треба засукати рукаве, као што је то урадила Влада Србије. За разлику од њега, председник посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић наводи да се та странка залаже за редовне изборне циклусе, док опозиција поручује да је увек спремна за изборе. Парламентарни избори ће, тако, највероватније бити и прилика за "чишћење" Немањине 11 од појединих министара чијим радом Вучић није задовољан. У политичкој чаршији се спекулише да је на тој листи, на пример, вицепремијерка Кори Удовички, која се прошле недеље на седници Владе отворено успротивила увођењу контрамере против Хрватске. Наводно, фотеља није сигурна ни Зорани Михајловић која је у јавном конфликту са појединим функционерима СНС. Поједини функционери СНС заговарају и постизборни раскид коалиције са социјалистима, а као аргумент за то потежу Дачићеву аферу са Мишом Бананом. Према неким изворима, у новом министарском тиму вероватно неће бити места ни за Велимира Илића, лидера НС, који је протеклих месеци запао у потпуни политички запећак. Премијер ће, такође, преиспитати и учинке Братислава Гашића, министра одбране, чију је смену од Вучића званично затражио и омбудсман Саша Јанковић.

Јоргованка иде у амбасадоре?

Паралелно са спекулацијама о парламентарним изборима, отворена је и закулисна "кадровска вртешка". Према једном сценарију, Синиша Мали би могао са функције градоначелника Београда да пређе у фотељу гувернера НБС, док би се за Јоргованку Табаковић "издвојила" нека амбасадорска фотеља. У тој комбинаторици, наводно, за Небојшу Стефановића се спрема функција првог човека престонице, а алтернатива за то место је и Горан Весић.
Прочитајте још:ОБАМА ПОРУЧИО НИКОЛИЋУ: За Србију све што треба!ТАЧИ ТВРДИ: НАТО сагласан да Косово има своју војску
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА